Újabb segítség a gazdáknak

Hamarosan újabb kedvezményes hitelkonstrukciók javíthatják a gazdálkodók likviditási helyzetét. Az agrárminiszter képviselői kérdésre adott válasza szerint még márciusban újraindulhatnak a Magyar Fejlesztési Bank ágazatspecifikus forgóeszköz hitelprogramjai, így mintegy húszmilliárd forint kedvezményes kamatozású hitel juthat el a mezőgazdasági termelőkhöz és a feldolgozókhoz.

2023. 02. 21. 16:50
Zöldség gyümölcs paprika fóliasátor OMÉK Kistermelői piac, vásárló, eladó Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár Hungexpo Budapest 2021.10.07 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább bővülnek a gazdálkodók forgóeszköz-finanszírozási lehetőségei. Márciustól várhatóan újra elérhetőek lesznek a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott ágazatspecifikus forgóeszközhitelek – derült ki Nagy István, agrárminiszter képviselői kérdésre adott válaszából. 

A tárcavezető szerint a hitelprogramok részeként (MFB agrár forgóeszköz hitelprogram, MFB TÉSZ forgóeszköz hitelprogram, MFB élelmiszeripar forgóeszköz hitelprogram) az agrárvállalkozások mérettől függetlenül összesen húszmilliárd forint kedvezményes kamatozású, akár hatéves futamidejű forgóeszközhitelt vehetnek fel. 

A konstrukció részeként ráadásul három év türelmi időt is kapnak az érintettek. A lehetőséggel 2023. december végéig élhetnek a gazdálkodók. A hitelekhez az Agrárminisztérium hatvanszázalékos, de legfeljebb négy százalékpont mértékű kamattámogatást nyújt. Így a vállalkozások által fizetendő hitelkamat a jelenlegi piaci adatok alapján rendkívül kedvező lesz, 6,6-7,1 százalékpont körül alakul majd.

Az elmúlt hónapokban több ágazati hitelprogramot is komoly kedvezménnyel vehettek igénybe a termelők. Ilyen például az aszály, és annak hatásai miatt nehéz helyzetbe került gazdálkodók számára elérhető kedvezményes Agrár Széchenyi Kártya konstrukció. 

A kormányhivatalok által igazolt aszálykárral érintett termelők esetében továbbra is lehetőség van az agrár Széchenyi-kártya-folyószámlahitelhez kiemelt mértékű, legfeljebb 14 százalékpont mértékű kamattámogatást igénybe venni. A kiemelt támogatás a jelenlegi szabályozás szerint március végéig vehető igénybe, vagyis a kamattámogatást a 2023. március 31-ig megkötött hitelszerződések esetében lehet érvényesíteni.

A gazdálkodók likviditását segíti az is, hogy az év végéig nem kell fizetniük a korábban felvett hiteleiket. A moratóriumba 2022. szeptember 15-ig jelentkezhettek a termelők. A határidőig összesen 286,6 milliárd forintnyi mezőgazdasági hitel visszafizetésére igényeltek és kaptak haladékot. A hiteleiket – a jelenleg érvényes jogszabály alapján – 2024-től kezdődően kell tovább törleszteniük majd. A moratóriumban nem szereplő hitelek esetében nagy könnyebbséget nyújtott a kamatstop bevezetése, az intézkedés szintén ez év végéig marad érvényben. A kis- és közepes vállalkozások számára bevezetett kamatstop nagy segítséget nyújtott a változó kamatozású mezőgazdasági hitelek törlesztési terheinek érdemi csökkentése révén.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Szabad Föld/Németh András Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.