Egymillió tonna búza áll a szerbiai tározókban

Nem tudnak mit kezdeni a tavalyról megmaradt kenyérgabonával a szerbiai mezőgazdasági termelők. Az orosz–ukrán háború nyomán kialakult élelmiszerválság miatt az ország ideiglenesen megtiltotta a búza kivitelét. Egyes szakemberek szerint az óvatosság láthatóan túlzó volt: nagyjából egymillió tonna kenyérgabona maradt a silókban.

V4NA
2023. 03. 25. 13:30
U.S. Soybean Futures Plunge Amid Renewed Fears Of Trade War With China
DWIGHT, IL - JUNE 13: Farmer John Duffy loads soybeans from his grain bin onto a truck before taking them to a grain elevator on June 13, 2018 in Dwight, Illinois. U.S. soybean futures plunged today with renewed fears that China could hit U.S. soybeans with retaliatory tariffs if the Trump administration follows through with threatened tariffs on Chinese goods. Scott Olson/Getty Images/AFP (Photo by SCOTT OLSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter segítségét kérik a szerbiai gazdák, akik nem tudnak mit kezdeni a tavalyról megmaradt búzával. A Stig Gazdák Egyesületének megkeresésére válaszolva Jelena Tanaskovic azt mondta, folynak a tárgyalások Kína belgrádi nagykövetével arról, hogy Szerbia egymillió tonna búzát ad el a távol-keleti országnak. 

Az üzletkötés körülményeit azonban még nem tisztázták, így a miniszter a gazdák türelmét kérte. Mint mondta, április 4-éig tisztázódik a helyzet. A gazdaegyesületet képviselő Nedeljko Savic az ígéret hallatán bejelentette: elhalasztják a tüntetést, melyet az ország által folytatott agrárpolitika ellen irányuló kritikaként szerveztek volna, és melynek során lezárták volna a pozarevaci Morava-hidat. 

A szerb kormány tavaly márciusban döntött úgy, hogy átmenetileg megtiltja a búza kivitelét. A döntést az orosz–ukrán háború miatt kialakuló élelmiszerválság indokolta. 

Az ukrán gabona ugyanis egyik pillanatról a másikra eltűnt a világpiacról, jelentős űrt okozva. A fenyegető hiány miatt Szerbia is úgy döntött, nem adja el saját készleteit. Két hónapnyi teljes exportzár után enyhített a kormány, havonta 220 ezer tonna kivitelét hagyta jóvá. 

A világpiac idővel stabilizálódott, és a felmerülő hiányt is sikerült pótolni, a kenyérgabona ára pedig lassan esni kezdett. Míg a szerbiai gazdák tavaly tavasszal akár 40 dinárt (34 eurocentet) is kaphattak volna a búza kilogrammjáért, addig az utóbbi hónapokra ez 23 dinárra, vagyis 20 centre apadt. 

Emellett a kereslet is lényegesen lecsökkent, így hiába maradt jelentős mennyiségű búzatartaléka Szerbiának, nincs már, aki azt megvegye. 

Nedeljko Savic arra is felhívta a figyelmet, hogy a tározókban maradt korábbi termés óriási gondot okoz a gazdáknak, néhány hónap múlva ugyanis már jön a friss búza, amit így nem tudnak hova tenni. Gondot jelent emellett az is, hogy a gazdák nem tudnak jövedelmezően termelni. A forgóeszközök ára ugyanis rendkívüli mértékben megemelkedett, elsősorban a műtrágya ára szállt el, ami nélkül nem tudnak értékelhető termést biztosítani. 

A Stig egyesület tagjai ezért a terület alapú támogatás növelését kérik a kormánytól. Azt is szeretnék, ha a szubvenció felét a terület nagysága, másik felét a termény mennyisége alapján számolnák el. Emlékeztetnek: a mezőgazdasági terület alapján elszámolt állami támogatás összege 2010-ben még 14 ezer dinár (120 euró) volt hektáronként, most azonban hatezer dinár, vagyis nagyjából 50 euró. A gazdák emellett 25 euró értékben üzemanyag-támogatást is kapnak. 

 

 A szerb mezőgazdaságnak ilyen magas nyersanyag-, műtrágya- és amortizációs költséggel, illetve ilyen alacsony termékárakkal, valamint a hatalmas támogatásokat kapó európai konkurenciával versenyezve esélye sincs túlélni 

 

– hangoztatta Nedeljko Savic. 

A V4NA által megkérdezett szerbiai gazda is megerősítette, a jelenlegi támogatás nem elegendő. A megemelkedett árak és az infláció mellett egyre nehezebben tudnak gazdaságosan termelni, illetve annyi hasznot kigazdálkodni, hogy abból eltartsák magukat és családjukat. Mint fogalmazott, a szubvenció nem emelkedik, a boltokban viszont drágul minden.

A támogatás növelésére vonatkozó követelés kapcsán a szerb agrártárca vezetője arra kérte a gazdákat, regisztrálják földjeiket az e-Agrár elektronikus nyilvántartó-rendszerbe, az oda bevitt adatok alapján tudja majd a minisztérium kiszámolni, mennyibe is kerülne a gazdák kérésének teljesítése.

Borítókép: Nem tudnak mit kezdeni a tavalyról megmaradt búzával a szerbiai gazdák (Fotó: Getty Images via AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.