Nagy Márton: 2030-ra elérhetjük az uniós fejlettség kilencven százalékát

Lehetnek buktatók a következő években is, de a beruházási rátát továbbra is magasan kell tartani.

Magyar Nemzet
2023. 03. 09. 11:06
Gazdasági Évnyitó Nagy Márton
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Gyorsulhat a konvergencia, Magyarország 2030-ra elérheti az uniós fejlettség kilencven százalékát – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó rendezvényén. A tárcavezető szerint lehetnek buktatók a következő években is, de beruházási rátát továbbra is magasan kell tartani. Hangsúlyozta, hogy az extenzívről intenzív növekedésre kell átállni. Nagy Márton kiemelte: realitás, hogy 2030-ra az unió tizenötödik legfejlettebb országa legyen hazánk.

A miniszter jelezte, hogy büszke arra, miszerint Magyarországon egymillióval emelkedett a foglalkoztatottak száma, de szükség van további félmillió munkavállalóra. 

Nagy Márton szerint az export terén elsősorban Európa marad a domináns, de a reexport szerkezetében megjelentek a keleti országok, ez a szerkezeti változás a magyar gazdaságban megvalósult. A tárcavezető megjegyezte, hogy a külföldi tőkebefektetések számára vonzó Magyarország, a nemzetközi cégek tíz százalék körüli hozamot tudnak Magyarországon elérni. 

– A hazai tulajdonú vállalatok térnyerése 2010 óta tapasztalható, bár export szempontjából itt javítani kellene. A kiemelt ágazatok többségében emelkedett a hazai irányítású vállalatok árbevételaránya, ez alól viszont kivétel a kiskereskedelem és a logisztika  – ismertette. Szerinte erre a két területre jobban oda kell figyelnie a kormánynak.

– Várjuk a banki hitelkihelyezések növekedését is – mondta Nagy Márton, aki rámutatott: 2022-ben 18 százalék volt a belföldi hitelek GDP-hez viszonyított aránya, ami az unióban nyolcvan százalék. 

 

Borítókép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.