Rekordot döntött tavaly a mezőgéppiac

Kiugró eredményt ért el tavaly a mezőgéppiac, a gazdák 65 százalékkal több új gépet vásároltak, mint egy évvel korábban, a különböző alkatrészekre pedig mintegy 12 százalékkal többet, 80 milliárd forintot költöttek a termelők. A forgalmazók szerint az elmúlt években kezdődött pozitív folyamat az idén is folytatódhat, a gépberuházásokat az új közös agrárpolitika (KAP) forrásai is ösztönzik majd.

2023. 03. 27. 16:00
Ordacsehi, 2022. augusztus 8. Szüretelõgéppel szedik a legkorábbi érésû szõlõfajtát, a Csabagyöngyét a Balaton Agrár Zrt. területén, a Somogy megyei Ordacsehi határában 2022. augusztus 8-án. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nyitottabbak a technológiai fejlesztésekre és a korszerű technikai eszközök alkalmazására a hazai gazdálkodók. Ezt támasztják alá a hazai mezőgéppiac forgalmi adatai is. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint a termelők az elmúlt évben mintegy 385 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket, ami 65 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat. E mellett a termelők mintegy 80 milliárd forintot költöttek különböző alkatrészekre, ami 12 százalékos növekedésnek felel meg.

A legnagyobb kereslet továbbra is az erőgépek iránt mutatkozott, ez a kategória adta a teljes mezőgépforgalom 61 százalékát. A munkagépek és egyéb gépek a forgalmazás 39 százalékát tették ki, a teljes értékesítésen belül a traktorok 36, a gabonakombájnok 13 százalékos arányt képviseltek.

A mezőgazdasági gépberuházások fokozatos fejlődésével a hazai géppark egyre korszerűbb, a gazdálkodók törekvését a modern technikai eszközök alkalmazására a forgalmazók és gyártók eladási adatai bizonyítják. A mezőgazdaság technológiai modernizációja néhány éve vett nagyobb lendületet, a magyarországi mezőgazdasági gépértékesítés alakulása ehhez kapcsolódóan az elmúlt években dinamikusan nőtt. 

A járvány és az aszály okozta nehézségek ellenére 2021-ben újabb rekord született, a mezőgazdasági gépek és alkatrészek forgalma átlépte a 300 milliárd forintot. A 2022-es év is számos kihívás elé állította az agrárgéppiacot, ennek ellenére a magyar gazdálkodók gépbeszerzési kedve változatlan. 

A magyar agrárium szereplői egyre inkább keresik a legmodernebb technológiákat, új fejlesztésű technikai eszközöket. A további fejlődést a versenyképesség fenntartása, az élelmiszer- és élelmezésbiztonság egyre szigorúbb követelményei, valamint az előttünk álló környezeti, illetve klimatikus kihívások kényszerítik ki. Ezáltal óriási szerepet kaphat a legkorszerűbb erő- és munkagépek használata, az öntözésfejlesztés felgyorsítása, továbbá a legfejlettebb digitális technológiák alkalmazásával a precíziós gazdálkodás feltételeinek megteremtése. 

A tervezett gépberuházások megvalósítását segítik majd az új közös agrárpolitika (KAP) forrásai is. A múlt évben elfogadott stratégiai terv szerint mintegy 5300 milliárd forint jut az agrárium és az élelmiszeripar fejlesztésére. Ennek az összegnek jelentős hányada jut a gazdaságfejlesztési beruházásokra.

Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (Megfosz) elnöke korábban lapunknak elmondta: a mezőgéppiacon tapasztalható pozitív tendencia várhatóan az idén is folytatódik. Sokan élnek az elnyert digitalizációs pályázati lehetőségekkel, a folyamatot tovább erősíthetik az idén elinduló program mezőgazdasági gépek beszerzését támogató pályázatai is. 

A Megfosz elnöke úgy véli, az emelkedő költségek és a bizonytalan működésű mezőgazdasági gépek okozta kockázat ösztönzi a leginkább a termelőket arra, hogy új gépeket vásároljanak. 

Emellett az is a gazdaságok gépparkjainak bővítése mellett szól, hogy egyre inkább szűkül az egyes mezőgazdasági munkák időablaka, az elvégzendő feladatok pedig nem tűrnek halasztást. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.