időjárás 19°C Róbert 2023. június 7.
logo

Sorsfordító mérföldkőhöz érhet a háború + videó

Magyar Nemzet
2023.03.07. 13:46 2023.03.07. 22:13
Sorsfordító mérföldkőhöz érhet a háború + videó

– A Nyugat belebegtette, hogy Oroszország után Kína ellen is szankciókat vezethet be. Az intézkedés sorsfordító mérföldkövet jelenthet a háborúban – jelezte közösségi oldalára feltöltött bejegyzésében Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője. 

A szakértő emlékeztetett: az amerikai külügyminiszter – titkosszolgálati adatokra hivatkozva – meggyanúsította Kínát, hogy fegyvereket készül szállítani Oroszországnak. A kínai külügyminiszter ezt rágalomnak minősítette és tagadta, hogy ilyesmire készülnének, de Joe Biden amerikai elnök mégis lépett: egyeztetésre hívta Olaf Scholtz német kancellárt és Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét. A találkozók témája hivatalosan: a „Kína által támasztott kihívások kezelésére irányuló közös munka”, ami a gyakorlatban – amerikai tisztségviselők közlése alapján – egy Kína elleni szankciós csomag előkészítését jelenti. 

Hortay Olivér szerint egy ilyen intézkedésnek azonban beláthatatlan következményei lennének.

– Kína meggyanúsítása és a szankciós csomag lebegtetése olyan lépések, amelyek önmagukban is a további eszkaláció irányába mutatnak. Eddig Kína – bár gazdaságilag igyekezett profitálni a szankciók miatt átalakuló kereskedelmi kapcsolatokból – katonailag semleges pozícióra törekedett. Ha azonban a nyugat szankciókat vezetne be Kínával szemben, az automatikusan háborús féllé emelhetné az ázsiai óriást. A semleges pozíció megszűnne és könnyedén egy világháború kapujában találnánk magunkat – figyelmeztetett az üzletágvezető. 

Tudható – hiszen több uniós tagállam vezetője elmondta–, hogy az Oroszországgal szemben meghozott, eddigi szankciós csomagokról nem készültek hatástanulmányok. 

Hortay Olivér szerint adódik a kérdés: vajon a nyugati politikai elit végiggondolta, hogy a Kína ellen indított szankciós adok-kapoknak milyen súlyos gazdasági következményei lennének? 

– A büntetőintézkedések szorgalmazóinak mindössze körbe kellene nézniük saját használati tárgyaikon és azonnal nyilvánvalóvá válna, hogy mennyire elrugaszkodott a törekvésük. Kína ráadásul mostanra az orosz szankciók kezelésében is megkerülhetetlen szereplővé vált; például az embargó miatt kieső orosz gázolaj jelentős részét Európa kínai finomítókból pótolja – mondta a szakértő. 

Szintén fontos kérdés: ha a nyugat átlépi a Rubikont, vajon mi indokolja, hogy megálljon Kínánál? Az elmúlt időszakban az amerikai vezetők több ízben elmondták, hogy az olajnagyhatalmakat tömörítő OPEC – kitermelési döntéseivel – Oroszországot támogatja. India ipara – a hadiipara is – ezer szálon kötődik Kínához, illetve Oroszországhoz, és ez a legtöbb ázsiai országra is igaz. Az afrikai nyersanyag-kitermelést jelentős részben kínai és orosz vállalatok kontrollálják. Kína szankcionálásával tehát a nyugat olyan útra lép, aminek nem látható a vége, és amiből semmiképpen sem jöhet ki jól.

– A nyugati politikai elit a tűzzel játszik. Meg kell állni, mert mindössze lépésekre vagyunk a háború súlyos eszkalációjától, amiben Európa nagyon megégetheti magát – tette hozzá Hortay Olivér. 

 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Trebitsch Péter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.