Tavaly is a nem-élet üzletág díjbevételei nőttek nagyobb ütemben

A biztosítási szektor díjbevétele 2022-ben 7,6 százalékkal nőtt, a magyar biztosítási piac díjbevételének több mint 95 százalékát a Mabisz-tagok adják.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 01. 16:36
null
20221212 Budapest Lakástűz a Sobieski János utcában Fotó: Máté Krisztián (MK) Metropol Fotó: Máté Krisztián
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) tagjainak díjbevétele meghaladta az 1467 milliárd forintot tavaly, ez 7,6 százalékkal több az előző évinél – jelentette ki a szövetség elnöke a szervezet szerdai budapesti sajtóbeszélgetésén. A távirati iroda tudósítása szerint Erdős Mihály hangsúlyozta: a magyar biztosítási piac díjbevételének több mint 95 százalékát a Mabisz-tagok adják.

Változatlanul a nem-élet üzletág díjbevételei nőttek nagyobb ütemben, 12,7 százalékkal, 821 milliárd forintra. Az élet területen a díjbevételek 1,9 százalékkal, 646 milliárd forintra emelkedtek tavaly, ezen belül a rendszeres díjbevétel 9,2 százalékkal nőtt, miközben az egyszeri és eseti díjbevétel 8,6 százalékkal csökkent – ismertette a szakember. 

A szektor több mint 169 milliárd forintot fizetett be a költségvetésbe biztosítási és extraprofitadó formájában 2022-ben. Erdős Mihály közölte: előzetes várakozásai szerint a biztosítási szektor nyeresége 10 és 20 milliárd forint között lehetett tavaly a 2021-es 82 milliárd forint után.

A Mabisz adatai szerint tavaly a lakossági vagyonbiztosítások 10 százalékkal nőttek, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) 7,9 százalékkal, a casco 14,1 százalékkal. 

Az MTI tudósításából az is kiderül, hogy az átlagnál jóval magasabb volt az ipari biztosítások bővülése, a kgfb- és casco-díjak esetében pedig látható a magas kárrendezési költségek beépülése a díjakba. A szövetség elnöke kitért arra, hogy a lakásbiztosítások piacán erős a verseny. Évente mintegy 350-550 ezer szerződést kötnek, ami a 3,3 milliós biztosítási állományhoz képest jelentős forgásnak számít. 

Továbbra is kiugró az egészségbiztosítási díjbevétel növekedése, ami tavaly 34,6 százalékos volt. 

A nyugdíjbiztosítások díjbevétele 9,95 százalékkal nőtt.

A biztosítási szerződések száma egy év alatt enyhén, 0,16 százalékkal csökkent, ami az életbiztosítások 3,67 százalékos csökkenésének és a nem-életbiztosítások 0,44 százalékos növekedésének eredménye – fűzte hozzá.

Idén a magas kárinfláció és adóterhelés mellett várhatóan tovább csökken a szektor jövedelmezősége, és veszteségessé is válhat – fejtette ki Erdős Mihály, megjegyezve azt is, hogy szükséges lehet a tulajdonosok bevonása például tőkeemelések, illetve az osztalékok ki nem fizetése formájában.

Mészáros László, a Mabisz informatikai főosztályvezetője közölte: 2018 óta működik és fejlődik a Mabisz E-kárbejelentő alkalmazása, amelyet minden magyarországi biztosító elfogad és támogat. Az ingyenes digitális szolgáltatás indulása óta a kárbejelentőt több mint 480 ezer alkalommal töltötték le. Tavaly csaknem 12 ezer kárbejelentés történt ezen a csatornán keresztül, 10 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Borítókép: Lakástűz a Sobieski János utcában (Fotó: Máté Krisztián/Metropol)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.