időjárás 19°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

Tovább drágulhat a körte

Köpöncei Csilla
2023.03.21. 05:05
Tovább drágulhat a körte

Hiába volt jó termés a múlt évben az unióban található körteültetvényeken, a folyamatosan erősödő kereslet miatt egyes tagállamokban már fogyóban a készlet. Ráadásul a hiányt az olcsóbb dél-afrikai áruval sem lehet pótolni, a jégesők miatti terméskiesés a dél-afrikai exportot is visszafogja. Mindez az árak további emelkedéséhez vezethet az uniós piacon.

Tovább drágulhat a körte az európai uniós piacon, az egyre növekvő kereslet miatt ugyanis egyre fogynak a készletek. Az Alma és Körte Világszövetség (WAPA) adatai szerint az Európai Unió­ban (beleértve az Egyesült Királyságot is) 2,07 millió tonna körte termett 2022-ben, ami húsz százalékkal múlta felül az előző évi rekordalacsony termést. Ennek ellenére már most fogyóban vannak a készletek.

A FruitVeb honlapján olvasható elemzés szerint a körte világpiaca stabil: a kereslet fokozatosan erősödik, különösen a kisebb méretű gyümölcsök iránt, ezért az árak is egyre magasabbak. Belgiumban csak februárban harmincszázalékos áremelkedést regisztráltak. 

A nyári hőhullámok miatt Olaszországban gondok vannak a gyümölcsmérettel, egyes fajták esetében értékesítési nehézségekről is beszámoltak piaci szereplők. Az olaszok évről évre egyre kisebb területen termesztenek körtét, és az ázsiai márványpoloska terjedése ­miatt növényvédelmi problémáik is vannak. Spanyolországban is fogyóban a készletek, különösen a nagyobb méretű gyümölcsök hiányoznak a kínálatból. Ennek oka elsősorban az, hogy a tavaly áprilisi fagyok miatt némely tartományokban is 30-35 százalékos volt a terméskiesés, a júniusi és júliusi hőhullámok pedig a gyümölcsméretet befolyásolták. 

Komoly probléma az ágazatban a termelési költségek emelkedése is, ami a harminc százalékot is meghaladta, ráadásul egyelőre nem látni, hol a vége az inputok drágulásának. 

Németországban eközben egyre inkább visszaszorul az európai körték iránti kereslet. A vásárlók az olasz, holland, belga és német áru helyett főként a Dél-Afrikából érkező gyümölcsöt részesítik előnyben. Az importáru minősége kiváló, ennek is köszönhető, hogy hamar nagy népszerűségre tett szert a német fogyasztók körében. Bár az árak egyelőre a német piacon alacsonyabb szinten vannak, hamarosan ott is drágulás várható. 

Dél-Afrikában jégesők sújtották a legfőbb termesztő körzeteket, ami minden bizonnyal az export visszaesésével jár majd. Ráadásul a szállítás is akadozik, az előző évhez képest eddig negyven százalékkal kevesebb árut hajóztak be Európa felé. 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint hazánk a múlt év első tíz hónapjában 6,29 ezer tonna friss körtét importált, elsősorban Hollandiából, ami 17 százalékkal haladta meg a 2021 azonos időszakában behozott mennyiséget. Az árak ugyanakkor itthon is emelkedtek. A Budapesti Nagybani Piacon a múlt évben betakarított körte termelői ára július és december között nyolc százalékkal, kilogrammonként 565 forintra emelkedett. Az év első négy hetében a kínálatban szereplő belföldi körtéért átlagosan 711 forintot kértek a nagybanin, ami húszszázalékos drágulásnak felel meg, míg az importgyümölcs nagykereskedelmi ára hét százalékkal, 808 forintra nőtt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Zalai Hírlap/Szakony Attila)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.