Elképesztő ütemben fegyverkezik a világ

Soha nem voltak még akkorák a hadi kiadások, mint tavaly.

MAGYAR NEMZET
Forrás: VG2023. 04. 27. 8:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden korábbinál magasabb összeget, 2240 milliárd dollárt költött fegyverkezésre a világ 2022-ben. Az orosz–ukrán háború árnyékában az európai országok átlagosan 13 százalékkal emelték a védelmi költségvetésüket, de ez még így sem éri el az amerikai hadi kiadások felét – számolt be róla a VG.

A SIPRI felméréséből az is kiderült, hogy tavaly a NATO-tagok 1232 milliárd dollárt fordítottak katonai-védelmi célokra, 0,9 százalékkal többet, mint az előző évben. 

Tavaly az Egyesült Államok, Kína és Oroszország adta a világ hadi büdzséjének 56 százalékát, így ez a három ország lett a legnagyobb katonai kiadást végrehajtó ország.

A felmérés szerint a világ katonai kiadásai növekedésének két fő oka az Ukrajna elleni invázió és a Kelet-Ázsiában (a Távol-Keleten) tapasztalható feszültség.

Az utóbbihoz sorolják az Egyesült Államok és Kína szembenállását a Tajvannak és a Dél-kínai-tenger szigeteinek hovatartozásáról folytatott vitával, továbbá az Oroszország és Japán közti nézetkülönbséget a négy dél-kurili sziget tulajdonlásáról. Emellett a két Korea szembenállását és kisebb mértékben a japán–tajvani, japán–kínai feszültséget a japán kontroll alatt lévő Senkaku-szigetcsoport feletti ellenőrzés körül – írják.

Forrás: VG

Európában a növekedés két kulcsországa Ukrajna és Oroszország, bár az utóbbi állam az európai/NATO-skálán nincs benne az első háromban, ami az ütemnövekedést illeti. 

A háborúban álló felek közvetlen szomszédai, Finnország, Litvánia, Svédország és Lengyelország növelték a legnagyobb mértékben a katonai kiadásaikat. 

A külföldi támogatásokat leszámítva, Ukrajna csak saját erejéből 640 százalékkal növelte védelmi büdzséjét, és 44 milliárd dollárt költött védelmére. Ez azonban erőn felül megterhelhette a költségvetését, hiszen 2022-ben az ukránok teljes megtermelt GDP-jük 34 százalékát voltak kénytelenek védelmi célokra költeni. 

Hozzátették, hogy amennyiben nincs 2022-ben a hatalmas, több mint százmilliárd dolláros nyugati katonai, gazdasági-pénzügyi támogatás, Ukrajna nem bírta volna a terhelést.

Habár a világon szinte mindenhol emelkedtek a hadi kiadások, továbbra is az Egyesült Államok áll a költések élén. Legalább háromszorosan haladta meg az amerikai hadi költségvetés a világ második legnagyobb katonai büdzséjét fenntartó Kínáét. 

Amerika csak a katonai műveleteire és a fegyverzet, eszközök fenntartására 295 milliárd dollárt költött tavaly, ami megfelel Kína teljes hadi büdzséjének.

Borítókép: HIMARS rakétarendszer működésben (Fotó: Amerikai légierő/Beaux Hebert)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.