Hasznos tippek, hogyan spóroljon a kerti locsolással

Ma már a kertészkedés sem számít a legolcsóbb hobbik közé, ám néhány trükkel rengeteg pénzt megspórolhatunk – hívja fel a figyelmet Megyeri Szabolcs kertészmérnök.

Magyar Nemzet
Forrás: Mindmegette2023. 04. 20. 9:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kertben mindig akad tennivaló, szépíteni való, ám kevés kézügyességgel szinte minden kivitelezhető olcsóbban – írja a Mindmegette

A drága dizájnedények, kaspók vásárlása helyett átfesthetjük, díszíthetjük a régieket, ácsolhatunk pergolát, készíthetünk kerti bútort saját kezűleg, ahogy kutyaólért, madáretetőért sem kell feltétlen az áruházba menni – sorolja a portál. 

Amennyiben konyhakertet is gondoznak, rengeteg vizet megspórolhatnak, főleg, ha nincs otthon fúrt kút. Egy locsolásnál nyitva hagyott csap, tovább folyatott víz brutális nyomot hagyhat a számlán, hiszen az ilyen vagy hasonló jellegű vízfelhasználás sosem volt olcsó mulatság – írja a Fanny Magazin. 

Az alábbi tippekkel, nemcsak a vízen, hanem sok más egyéb apróságnak tűnő dolgon is spórolhatunk.

A legolcsóbb módszer, ha esős napokon összegyűjtjük az esővizet. 
A hagyományos slagos öntözés helyett sokkal gazdaságosabb a csepegtető öntözőrendszer. Előnye, hogy egyenként szabályozhatjuk, így annyi vízzel látja el a növényeket, amennyire szükségük van. Ráadásul házilag, fillérekből elkészíthetjük például egy régi, rossz műanyag tömlőből. 

A slagból jóval több víz folyik el, mint amennyire szükségünk lenne, ezért érdemes néhány ezer forintért beszereznünk egy multifunkciós locsolófejet. Az átáramló vízmennyiség fokozatmentesen és többféle vízsugárban szabályozható, a teljes sugártól a finom ködpermetig, így minden kerti feladatot könnyen elvégezhetünk.

A napelemes, földbe szúrható kis lámpák előnye, hogy energiatakarékosan világítják be a kertet, miközben az év minden napján az udvar díszítőelemei lesznek. Érdemes olyan helyre tenni, ahol a lehető legtöbb napot kapják.

Sok pénzt megtakaríthatunk, ha drága ültetőföldek helyett saját komposztunkkal tápláljuk növényeinket. Növényi hulladék, lehullott levél, gallyak, gyomok minden kertben vannak, komposztálóládát pedig házilag is készíthetünk elfekvő vagy olcsón vásárolt faáruból.

A kisebb kertben termesztett haszonnövények közül a fűszernövények a legalkalmasabbak a spórolásra, hiszen magjuk pár száz forintért beszerezhető, ráadásul többségük igénytelen, kevés helyet foglal. 

A betegségek, kártevők elleni védekezés költségeit is megspórolhatjuk a biotermesztéssel, ugyanis csaknem mindennek vannak természetes és olcsó alternatívái. A növényvédő szereken túl a növények kondícióját javító trágyaleveket is készíthetünk például csalánból, fekete nadálytőből, hagymaszárból.

Az alkalomszerű favágáshoz felesleges láncfűrészt vásárolni, és a rotakapát sem kell a magunkénak tudni, ha csak tavasszal használjuk pár napig. Sok pénzt megspórolhatunk, ha a szezonális gépeket béreljük, kölcsönkérjük, vagy a szomszéddal közösen vásároljuk meg.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.