Markánsan csökkent az adóék mértéke Magyarországon

Hazánk tavaly hat országot előzött meg a rangsorban, idén tízet.

Magyar Nemzet
Forrás: Portfolio2023. 04. 25. 15:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben 2022-ben az adóék mértéke – közölte a Portfolio a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet kedden megjelent Taxing Wages 2023 című kiadványának eredményeit. 

A portál azt írja, minden évben megjelenik az OECD anyaga arról, hogy a tagállamai körében a dolgozók után mekkora adóterhelést kell fizetni, ennek a legjobb kifejező adata az adóék (ami a munkavállalói és a munkaadói terheket viszonyítja a teljes munkaerőköltség százalékában). A szervezet mindig több szempont alapján készíti el nemzetközi összehasonlítását: egyrészt tekintettel van a jövedelem szintjére (átlag alatti, átlagos, átlag feletti fizetésűek), valamint a gyerekeknek, ezek ugyanis mind befolyásolják az egyes országokban a munkavállalók adóterhelését.

Az első mutató a gyerek nélkül számolt, átlagbér körül kereső munkavállaló adóéke, amelyben Magyarországon tavaly a teljes adóék értéke 41,2 százalék, ami a tizenegyedik legmagasabb összeg a harmincnyolc vizsgált tagország között. 

Kedvező tendencia, hogy az így számolt magyar adóék 2,01 százalékponttal lett alacsonyabb a 2021-es évhez képest, ami az OECD-országok körében a legnagyobb mértékű csökkenésnek felel meg.

Ennek a látványos adóék-csökkenésnek köszönhetően Magyarország több országot is képes volt beelőzni a tavalyi teljesítményéhez képest: tavaly ugyanis csak hat országot volt képes megelőzni, most viszont tíz országot (Finnország, Svédország, Portugália és Szlovákia került mögénk az adóék mértéke tekintetében).

Egy átlagos keresetben részesülő, kétgyermekes egykeresős házaspár esetében a 2022-es átlagos 25,6 százalékos adóék 1,1 százalékpontos növekedést mutatott az előző évhez képest, ami a legnagyobb emelkedés ennél a háztartástípusnál 2000 óta. Ebben a tekintetben a magyar adóék értéke harminc százalék volt, ami még mindig az OECD-átlag felett van, és 13 országot előz meg ezzel hazánk.

Az egykeresős (átlagjövedelemben részesülő) családnak Magyarországon jelentős adóék-előnye van a gyerek nélküli egykeresős háztartáshoz képest: harmincszázalékos adóék mérték az előbbi esetében, míg 41,2 százalékos adóék az utóbbi esetében. A különbözet viszont szűkült a 2021-es évhez képest, 1,4 százalékponttal, mert a gyerek nélküliek adóéke nagyobb mértékben csökkent.

A tavalyi évben is alacsonyabb az adóékkel szembesültek a gyerekes családok: a kétgyermekes házaspár, ahol az egyik kereső fél átlagos, a másik átlag alatti jövedelmet visz haza, 34,5 százalékos adóékkel terhelt, amivel Magyarország a 13. a sorban.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.