Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Megvan az ukrán gabona importtilalmáról szóló megállapodás

Engedett a tagállamok nyomásának Brüsszel, az intézkedés addig maradhat hatályban, amíg nem rendeződnek a piaci viszonyok.

2023. 04. 28. 20:59
Corn harvesting on farm in Vinnytsia Region
UKRAINE-CRISIS/ VINNYTSIA REGION, UKRAINE - NOVEMBER 12, 2022 - Corn is shipped to the grain run of the Roksana-K farm, Vinnytsia, west-central Ukraine. NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Oleksandr Lapin / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Europress/AFP/Oleksandr Lapin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszületett az uniós szintű megállapodás az ukrán gabona importtilalmáról – jelentette be közösségi oldalán közzétett videóüzenetében az agrárminiszter. Nagy István jelezte: Brüsszel engedett az öt tagállam, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia nyomásának, elismerte a régióban kialakult piaci helyzet súlyosságát és a gyakorlatban egy rendkívüli védintézkedés alkalmazásával lehetővé teszi több mezőgazdasági termék behozatali tilalmát. Az intézkedés egészen addig életben lesz, amíg a jelenlegi rendkívüli piaci helyzet fennáll.

 

– Irányváltásra bírtuk Brüsszelt. Az Európai Bizottság meghallotta a magyar gazdák kéréseit, erőfeszítéseink nem voltak hiábavalók – nyugtázta a miniszter.

 

A tárcavezető tájékoztatásából kiderült, hogy a megállapodás négy termékre, a búzára, kukoricára, napraforgómagra és repcemagra terjed ki, e termékek Magyarországra történő behozatala tehát a jövőben is tilos lesz hazánk területére. A hazai importtilalomra vonatkozó szabályozás addig marad hatályos, amíg a Brüsszel által bevezetendő intézkedés életbe nem lép. Így fenntartható a behozatali tilalom folyamatossága.

 

Az Európai Bizottság azt is megerősítette, hogy 100 millió euró összegben rendkívüli támogatást is javasol a határmenti tagállamok gazdáinak, amelyet az öt tagország között osztanának szét arányosan.

 

Nagy István ugyanakkor jelezte: a piaci zavarok akkor oldódnak meg, ha az ukrán gabona ismét a hagyományos útvonalakon tud eljutni célországaiba, Afrikába és a Közel-Keletre, ezt Magyarország továbbra is támogatja.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)
 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.