Nem engedték felszólalni a magyarországi Német Gazdasági Klub elnökét a német cégek helyzetéről szóló vitán

Az Európai Parlament (EP) költségvetési ellenőrző bizottsága (CONT) kedden tartott meghallgatást azon német cégek és vállalatok ügyében, amelyeket állítólag szisztematikusan diszkriminálnak a magyarországi pályázati kiírásokban. A hazánkat érintő vádakat a jól ismert Soros-NGO, a Transparency International igazgatója, Martin József tárta a bizottság elé. Martin szerint „a magyar állam a rendszerszintű korrupció foglya”, a meg nem nevezett német cégek panaszát pedig belefoglalta a magyar kormány tízperces rágalmazásába. Az elfogulatlansággal nem vádolható EP-bizottság pedig még a Magyarországon működő német cégeket és vállalatokat tömörítő Német Gazdasági Klub elnökét sem engedte felszólalni az ügyben – olvasható a Híradó.hu cikkében.

MAGYAR NEMZET
Forrás: HÍRADÓ.HU2023. 04. 25. 22:14
SZIJJÁRTÓ Péter; GOBERT, Arne
ARNE GOBERT a DialogUngarn német-magyar gazdasági szervezet rendezvényén, Budapesten. (Fotó: MTI/Kovács Attila) Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ami az Európai Parlament bizottsági ülésén zajlott, az engem más időkre emlékeztet, de semmiképp nem a demokráciára – mondta Arne Gobert üzleti jogász, a Német Gazdasági Klub elnöke kedden Brüsszelben, miután az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága (CONT) most a magyarországi német cégek panaszára hivatkozva indított újabb támadást hazánk ellen.

Az EP-bizottság helyett Arne Gobert végül a sajtónak mondta el, hogy huszonöt éve Magyarországon élő és tevékenykedő üzletemberként szerette volna megosztani a tapasztalatait az európai politikusokkal is. Mint mondta, az ülést megelőzően volt egy rövid, ötperces beszélgetése Monika Hohlmeierrel (Európai Néppárt), a CONT elnökével, aki azonban megtagadta tőle a felszólalás lehetőségét. A német politikus azzal indokolta Gobert kérésének visszautasítását, hogy „már kellő információval rendelkezik a magyarországi helyzetről”.

Gobert kiemelte, a CONT által kiküldött előzetes tájékoztatóanyag rendkívül elfogult volt. Szerette volna elmondani, hogy évről évre újabb német cégek fektetnek be Magyarországon, és általánosságban elégedettek a kölcsönös együttműködéssel.

– Az én meglátásom szerint egyáltalán nincs negatív megítélése Magyarországnak. Vannak olyan iparágaink, ahol bizonyos kérdésekben viták vannak ugyan, de úgy gondolom, hogy ezek a kérdések, ha valóban fontosak, a bíróságra kell vinni őket, nem pedig az EP bizottságaihoz – mutatott rá a német szakember.

Azt is felidézte, hogy a CONT tájékoztatójában említettek egy német céget, amelyik nem kapott építései engedélyt. Ebben az esetben azonban nincs jogvita, nincs hivatalos ügy, tehát hallomásból vett állításokról, vádaskodásról van szó. Ez pedig ide nem elég – hívta fel a figyelmet a jogász.

A magyar kormány és a német ipari szereplők közötti együttműködés kapcsán Gobert elmondta, hogy „minden országban vannak viták, ami normális, mert a kormányok bizonyos témákat másként kezelnek, mint a gazdasági oldal.”

– Cégeket képviselünk peres eljárásokban. Ha megnézzük a peres statisztikákat, az nem egyoldalú: veszít néha a kormány, veszítenek néha a cégek, mert ezek jogi kérdések – hangsúlyozta, majd hozzátette: ezért van a demokrácia és jogrendszer, amelyen keresztül lehet menni, és előmozdítani a követeléseket.

A mainstream média csak rosszat akar hallani Magyarországról

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a német cégeket tömörítő klub kiadna-e közleményt, amelyben cáfolják a Transparency és a CONT által megfogalmazott vádakat, Arne Gobert rámutatott, hogy a média gyakran nem fogadja el a pozitív híreket Magyarországról.

– Magyarországon beszélhetünk a médiával. Valójában a kialakult helyzet miatt hoztuk létre a Dialogue Hungary nevű szervezetet, hogy megbeszéléseket folytassunk németországi és magyarországi üzletemberek között, mert rájöttünk, hogy ha túl pozitívan beszélünk a magyar helyzetről a német sajtóban, ők egyáltalán nem hisznek nekünk és nem közlik le a nyilatkozatunkat – mondta.

Gobert felidézte, hogy évekkel ezelőtt, amikor Angela Merkel kancellár utoljára járt Budapesten, felkereste az RTL, hogy riportot készítsenek vele.

Körülbelül egy órán keresztül újabb és újabb kontextusban tették fel ugyanazt a kérdést, hogy kapjanak egy olyan választ, melyet negatív perspektívában tudnak feltüntetni. De nem sikerült – emlékezett vissza.

A riport után az újságíró azt mondta, hogy „ez egy nagyon jó interjú volt, és nagyon boldogok vagyunk, hogy pozitív hangot hallottak, mert az összes többi vélemény negatív volt”. Eredetileg az este 8 órás híradóban mutatták volna be, majd a szerkesztő küldött egy sms-t, hogy rengeteg anyaguk van, ezért csak az éjszakai hírekbe kerülhet be. De a történet folytatódott az éjszakai hírek előtt is, amikor újabb sms-t kapott a szerkesztőtől, aki szabadkozva kért elnézést, de Gobert túl pozitívan nyilatkozott Magyarországról, ezért nem fogják közölni a riportot – olvasható a Híradó.hu cikkében.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

Korábban a Magyar Nemzet beszámolt arról, hogy Szijjártó Péter szerint politikai motivációjú érzelmi zsarolókampánnyal próbálják a német cégeket elbizonytalanítani.

Tényeket nélkülöző, pusztán politikai motivációjú kampány zajlik a Magyarországon befektetni kívánó német vállalatok elbizonytalanítása érdekében, ami már egyfajta érzelmi zsarolásba megy át − közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken.

A miniszter ugyanakkor üdvözölte, hogy ennek ellenére mégis a német cégek alkotják a legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon, hatezer vállalat mintegy 300 ezer embernek ad munkát, és a kétoldalú kereskedelmi forgalom is folyamatosan nő, újabb és újabb rekordokat döntve.

A magyar kormány pedig a jelenlegi, 2014 óta működő beruházásösztönzési rendszer keretében 183 német cégnek nyújtott eddig támogatást.

Borítókép: Arne Gobert a Dialog Ungarn német-magyar gazdasági szervezet rendezvényén, Budapesten (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.