Recseg-ropog a dollár egyeduralma + videó

Az orosz–ukrán háború és a nyugati szankciók igazi fordulópontot hozhatnak a globális pénzpiacon.

Magyar Nemzet
2023. 04. 26. 7:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Recseg-ropog a dollár egyeduralma a globális pénzpiacon. Vajon véget érhet az amerikai fizetőeszköz több évtizedes hegemóniája? – mondta közösségi oldalára feltöltött videójában Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője.

„Minden este felteszem magamnak a kérdést, hogy miért kell az összes országnak dollárra alapoznia kereskedelmét.” Ezt Brazília elnöke mindössze néhány napja mondta egy kínai látogatása során, és nagyon úgy tűnik, hogy nincs egyedül a kérdésével.

Az Egyesült Államok geopolitikai súlyát jelentős részben a dollár dominanciája biztosítja. Az amerikai fizetőeszköz évtizedek óta uralja a nemzetközi kereskedelmet, a hitelpiacokat és az országok többségének devizatartalékait is, ami az Egyesült Államoknak olcsó finanszírozást, stabil keresletet és rendkívüli gazdaságpolitikai mozgásteret biztosít.

– Amerika kihívói régen felismerték, hogy a dollár hegemóniája behozhatatlan versenyhátrányt jelent számukra, ezért évek óta próbálnak alternatívát teremteni. A törekvések – egészen az orosz–ukrán háborúig – csak mérsékelt sikerrel jártak. A globális devizatartalékokban például a dollár részesedését az ezredfordulón mért 71 százalékról mindössze 59 százalékra sikerült csökkenteni 2021-re, ami aligha tekinthető igazi áttörésnek – magyarázta az üzletágvezető.

Úgy tűnik azonban, hogy az orosz–ukrán háború és a nyugati szankciók igazi fordulópontot hozhatnak a globális pénzpiacon. 

A büntetőintézkedésekben közvetlenül érintettek – Oroszország és Irán – fokozott ütemű dollármentesítésre kényszerülnek, hiszen csak így csökkenthetik a károkat saját gazdaságukban. Más országok kockázatként értékelik az egyre eszkalálódó kereskedelmi konfliktust, és mivel nem szeretnének állást foglalni, saját elszámolási rendszert fejlesztenek vagy növelik más devizák arányát a tartalékaikban. India és Izrael mellett így tesznek például a latin-amerikai és a délkelet-ázsiai országok is.

– Sokatmondó, hogy Szaúd-Arábia a hetvenes évek óta először hajlandóságot mutatott arra, hogy ne dollárban fizessenek az olajáért, és a közelmúltban Franciaország lebonyolította az első kínai renminben kötött cseppfolyósított gázügyletét. Nem véletlen, hogy már az amerikai pénzügyminiszter is beismerte, hogy a szankciók alááshatják a dollár hegemóniáját. Az Európai Központi Bank elnöke pedig úgy fogalmazott, hogy többé nem tekinthetjük magától értetődőnek az egyes devizák nemzetközi pozícióit –mondta Hortay Olivér.

Európa szempontjából a fő problémát az okozza, hogy a dollár pozíciójának gyengüléséből az euró – és más G7-országok devizái – nem tudnak profitálni. A dollármentesítő országoknak nem érdekük az amerikai fizetőeszközt olyan országokéval helyettesíteni, amelyek csatlakoztak a szankciókhoz, hiszen azzal nem csökkentenék kockázataikat. 

Jelenleg úgy tűnik, hogy a folyamat legnagyobb nyertese a kínai fizetőeszköz lesz, aminek aránya például Brazília tartalékaiban már meg is haladta az euróét.

– Ideje lenne, hogy a nyugati vezetők felismerjék: a globális kereskedelmi konfliktusok fokozásával olyan szellemet szabadítanak ki a palackból, aminek beláthatatlan következményei lehetnek. Az eszkalációnak véget kell vetni, mert könnyen a vesztes oldalon találhatjuk magunkat – tette hozzá a szakértő. 


Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.