A szén-dioxid tárolása újabb lehetőség lenne a klímacélok teljesítéséhez

Versenyhátrányba kerül rövid távon Európa, ha az unió nem dolgoz ki időben egységes szabályozást a szén-dioxid tárolására vonatkozóan. Magyarország adottságai miatt élen járhatna annak a technológiának az alkalmazásában, amely az Egyesült Államokban már jól működik – nyilatkozták lapunknak olyan szakértők, akik úgy vélik, néhány iparágban már rövid távon is gazdaságosan megvalósítható lenne.

M. Orbán András
2023. 05. 27. 5:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szén-dioxid kivonása a légkörből az egyik lépés a klímacélok teljesítéséhez, a megkötést és tárolást lehetővé tévő, biztonságosnak bizonyuló CCS (Carbon Capture and Storage) technológia feltételei pedig itthon is adottak lennének.

–A CCS technológia lényege, hogy a termelés során keletkező, már megtisztított szén-dioxidot összepréselik és a föld alatti kimerült földgáztározókban tárolják, így a gáz nem jut ki a légkörbe. A CCS-t leggazdaságosabban a sörgyárak, a műtrágyagyártók és a biofinomítók tudnák alkalmazni, de valójában minden iparág számára lehetőség – ismertette lapunkkal Hódos Ferenc, az egyik leginkább érintett iparágba tartozó cég, a dunaföldvári Pannonia Bio Zrt. stratégiai igazgatója.

Pannonia Bio dunaföldvár
Költséghatékonyságot jelent, ha a tiszta szén-dioxidot kötik le, egyes iparági szereplőknél ez a technológia szinte máris alkalmazható lenne, hiszen készen állnak rá
Fotó: Pannonia Bio

Jelezte: a fermentáláson alapuló feldolgozó tevékenységük során üzemanyagokhoz kevert bioetanolt, valamint fehérjeforrásként szolgáló takarmányt és élelmiszeripari alapanyagokat állítanak elő. A fermentáció során természetesen felszabaduló, 99 százalék feletti tisztaságú szén-dioxid alkalmas lenne korszerű technológiával a letárolásra.

Szabó Zoltán, az Ethanol Europe fenntarthatósági tanácsadója pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy amíg például egy fosszilis tüzelésű erőmű végtermékéből jelenleg költséges elkülöníteni és kivonni az üvegházhatásért is felelős gázt, addig jelentős költségelőnyt jelent az, ha a tisztán képződő gázt kötik le.

Rámutatott: amíg az Európai Unióban a szén-dioxid-kezelés eme korszerű módjára nem dolgoztak ki egységes szabályozást, sőt a folyamat bürokratikus és ideológiai alapú, addig az Egyesült Államokban ez a rendszer már működik. 

Tonnánként nyolcvanöt dollárt fizetnek annak a cégnek, amely a tevékenysége végtermékét, a szén-dioxidot megköti és letárolja, ami azért fontos, mert ezáltal nem kerül ki a légkörbe. Sőt, a tengerentúli terv az, hogy 2025-re a fermentációs iparágak által kibocsátott harmincmillió tonna szén-dioxidot sikerüljön a föld alá sajtolni.

– Ezzel szemben Európában mindez kialakulatlan, az egységes szabályozás mellett a tagállamok között is szoros együttműködés szükséges, hiszen nem biztos, hogy ugyanazon tagországban tárolnák a szén-dioxidot, ahol az keletkezik. Dánia például már lépett, külön CCS-stratégiát dolgozott ki, biztosítva a megvalósításhoz szükséges pénzügyi forrásokat, és Norvégia is érdekelt ilyen téren. Nem mellesleg az ilyesfajta lépések saját beruházásokat eredményeznek – tette hozzá Szabó Zoltán.

Hódos Ferenc szerint olyan szabályozási környezetre van szükség, amelyből beruházási keret is adható, illetve az amerikai minta módjára tonnánkénti ellentételezést biztosít. Kiemelte: ha az unió nem lép időben, könnyen versenyhátrányba kerül, mivel többé-kevésbé minden iparág érintett – ha pedig az iparági szereplők a kedvezőbb üzleti környezet és fenntarthatósági szempontok miatt áttelepülnek máshová, azzal Európa veszít a versenyképességéből és új típusú függőségi helyzetbe kerülhet. 

Hódos Ferenc hangsúlyozta, Magyarországnak két jelentős versenyelőnye is van, hiszen mind a szállításban (Mol), mind pedig a tárolásban van tapasztalata. Utóbbihoz kapcsolódik, hogy országunk jelentős földgáztároló-kapacitással rendelkezik, és ezen belül pedig vannak olyan mezők, ahol már sem kitermelés, sem tárolás nem zajlik. 

Ilyen egykori földgáztározó a jelentős termelő- és munkaerőt képviselő Pannonia Bio dunaföldvári telephelyétől számított ötven kilométerre található. A szakma egységes álláspontja, miszerint a technológia elérhető és költséghatékonyan, ráadásul rövid távon megvalósítható. Ez nem utolsósorban Magyarország klímavédelmi céljait szolgálja.

 

Borítókép: a Pannonia Bio dunaföldvári telephelye madártávlatból (Forrás: Pannonia Bio)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.