Kisiklott a német energiapolitika

Egyre messzebb kerül klímavállalásainak teljesítésétől Németország. Az ideológiavezérelt energiapolitika figyelmen kívül hagyja a racionalitást, amelynek sokan fizethetik meg az árát.

2023. 04. 22. 5:45
Winter weather - Bavaria
Winter weather-Bavaria Fotó: MATTHIAS BALK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb radikális javaslatot vertek át a Zöldek: Németország 2024-től megtiltja a gázkazánok beépítését a lakóingatlanokba. Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője ezzel kapcsolatban több problémára is felhívja a figyelmet. A szakértő szerint ugyanis a lépés egyáltalán nem kínál megoldást a hivatalos indoklásban szereplő problémára.

A német kormány szerint a tiltásra azért volt szükség, mert anélkül nem érhetők el a klímavédelmi vállalások és nem csökkenthető kellő mértékben az ország függése a fosszilis energiahordozóktól. Hortay Olivér jelezte, hogy a szóban forgó épületek Németország üvegházhatásúgáz-kibocsátásának tizenöt százalékáért felelősek. Ráadásul a tendencia az, hogy ez az arány folyamatosan csökken.

Így szerinte ebből egyértelműen levonható a következtetés, miszerint a klímacélokat elsősorban nem a lakossági gázkazánok, hanem a széntüzelésű erőművek fenyegetik.

A Magyar Nemzet korábban több cikkben is beszámolt arról, hogy milyen brutális módon emelkedett meg az ország szénfelhasználása. Megírtuk: naponta átlagosan harmincezer tonna szenet szállítanak a vonatok az Északi-tenger kikötői­ből a nagy erőművekbe Németország-szerte. A múlt évben a háború miatt nyolc százalékkal, 44,4 millió tonnára növelte a kőszénimportját az ország. A német elképzelés most az, hogy a gázkazánokat leginkább hőszivattyúkkal fogják pótolni, ami viszont növeli a villamosenergia-igényeket. A szén aránya a német árammixben tavaly harmincegy százalék volt és évek óta növekszik.

Az üzletágvezető szerint az elképzelés megvalósítása mindezek mellett jelentős terhet ró a lakosságra és visszafogja a gazdasági növekedést. A rövid határidő és kapacitáskorlátok ­miatt ugyanis a helyettesítő eszközök ára várhatóan növekedni fog. Ennek következményeként mind a német, mind az érintett európai háztartások költsé­geit megemeli majd. 

Az ágazati szereplők az elmúlt időszakban már többször jelezték, hogy a rövid felkészülési idő miatt nem tudnak kellő mennyiségű eszközt (így például hőszivattyút) biztosítani. Ez azzal jár, hogy visszaesnek majd az ingatlanberuházások, ezt pedig megérzi a gazdaság egésze.

A vázolt problémák ellensúlyozására program indult, amelyben a német kormány harmincszázalékos támogatást nyújt az érintetteknek. A kapacitáskorlátok miatt azonban ez mesterségesen tovább emeli a gázkazánok helyettesítésére szolgáló eszközök árát, ami akadályozza ezek organikus terjedését a többi európai országban.

Hortay Olivér szerint a tiltás valódi célja igazából a német gázfogyasztás szerkezetének gyors és drasztikus átalakítása. Ebből a szempontból sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy Németország a múlt hétvégén a megmaradt három atomerőművét is bezárta. A kapacitáshiány kezeléséhez és a megújulók okozta rugalmassági igények kielégítéséhez viszont gáztüzelésű erőművek kellenek. Ezt a német kormány saját, korábbi programjában is elismeri. Így mivel Németország már nem tud Oroszországtól energiát vásárolni, az erőművek gázigénye csak a fogyasztási szerkezet átalakításával biztosítható. Lényegében ezért kell a lakossági és vállalati gázigényeket minél hamarabb, minél nagyobb mértékben csökkenteni.

A szakértő végezetül összegzésként hozzáteszi, hogy a Zöldek ideológiavezérelt energiapolitikája egyre több módon okoz költségeket a német és az európai lakosságnak.

Borítókép: A kapacitáshiány kezeléséhez és a megújulók okozta rugalmassági igények kielégítéséhez kellenek a gáztüzelésű erőművek (Fotó: Europress/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.