Akár az empátia érzetét is kiválthatja az emberekből Abel, a robot

Egészen emberi arcot kapott a gép, így könnyebben képes megjeleníteni érzelmeket, s ezáltal nagyobb eséllyel képes érzéseket kiváltani emberekből.

Magyar Nemzet
Forrás: Rakéta 2023. 05. 08. 13:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abel, az olasz Pisai Egyetem és a brit Biomimic Studio közös projektjében létrehozott humanoid külsőleg egy 12 éves fiú formáját kapta, legalábbis ezt igyekeztek megalkotni a mérnökök, bár a robot teste nem teljes, csak egy felsőtestből, fejből és karokból áll – írja a Rakéta

A gép az átlagnál kifejezőbb arcot kapott, azért, hogy az érzelmek szélesebb skáláját tudja megjeleníteni és ezáltal a humán beszélgetőtársaiból is nagyobb eséllyel váltson ki érzéseket és nyerje el a bizalmukat.

A robot célja ugyanis éppen ez: a humán érzések modellezése és a szociális interakciók feltérképezése olyan módon, amit az emberek közötti beszélgetések során nehezebben lehet megvalósítani. 

A gép bizonyos, érzelmileg az átlagnál nehezebben megközelíthető alanyokról, többek között az autizmussal élő személyekről pontosabb képet tud alkotni, mert potenciálisan nagyobb nyitottsággal fordulnak felé, mint az emberek (például pszichológusok) felé, 

de a robot széles körű felhasználási területe nem merül ki ennyiben, a pszichológiai, szociológiai és neurológiai teóriák gyakorlati tesztelésében és a terápiás kezelésekben is segítséget nyújthat.

Abelt a Futaba, MKS és Dynamixel szervomotorok segítik a különösen kifejező mimika és mozgás megvalósításában – összesen 42 motor található a gép különböző részeiben: 21 a fejben, 5 a nyakban, 5 mindkét karban és 3 mindkét kézben. A robotot emellett felszerelték kamerákkal és mikrofonokkal, hogy képessé tegyék a beszélgetések lebonyolítására, de az interakció céljának megfelelően más eszközökkel is el lehet látni, például a hőmérsékletet detektáló képalkotó rendszerrel, ami pluszadatokat gyűjt és információt biztosít a megfigyelt alanyok fiziológiai jellemzőivel és érzelmi állapotával kapcsolatban.

A robot ezenkívül lehetőséget kínál arra, hogy a mesterséges intelligencia rendszereknek emberszerű testet adjon és így a megfigyelt alanyok érzelmeit utánozni tudja, az empátia látszatát keltve.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.