Számítanak az uniós forrásokra a kkv-k

Továbbra is számítanak az uniós forrásokra a kis- és közepes vállalkozások. Bár a cégük számára kedvező kiírást jelenleg csak kevesen találnak, így a benyújtott pályázatok száma is lecsökkent. Az év második felében azonban javulhat ez az arány, köszönhetően a várhatóan nyáron megjelenő foglalkoztatási célú, valamint az év végi technológiafejlesztési felhívásoknak.

Magyar Nemzet
2023. 05. 25. 4:45
null
20220304 dunaharaszti paraszt sajt farm nagy istvan agrar miniszter es janus vojiechowski europai bizottsag mezogazdasagert felelos biztos havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak enyhén vetette vissza a cégek bizakodását az uniós pályázatok körüli bizonytalanság, közel felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat. Az ágazatok közül az iparban emelkedett egyedül ez az arány, itt tízből hat vállalkozás vélekedik így – derül ki a K&H kkv bizalmi index 2023. első negyedévi eredményéből, amelyről a Figyelő.hu számolt be.

Rammacher Zoltán, a K&H kkv-marketing- és értékesítéstámogatás vezetője szerint a bizonytalanság ugyan csökkenő pályára állította az uniós pályázatok elérthetőségének megítélését, de nem okozott jelentős visszaesést.

Jelenleg a cégek 45 százaléka tartja reálisnak, hogy támogatáshoz juthat, ami alig marad el az elmúlt két évre jellemző 50 százalék körüli értéktől. Ez az arány a következő negyedévekben akár újra emelkedő pályára kerülhet, ugyanis az igazságügyi reform elfogadásával 13 milliárd eurónyi forráshoz nyílhat meg az út.

A Területfejlesztési Miniszteri Kabinet szerint a Gazdaságfejlesztési és Innovációs program Plusz (GINOP Plusz) keretein belül a vállalkozások számára foglalkoztatási célú felhívások már a nyár elején, míg technológiafejlesztési pályázatok várhatóan az év végén megjelenhetnek.

A különböző ágazatokat figyelembe véve azonban eltérő kép rajzolódik ki az uniós pályázati esélyek megítélését illetően. A K&H bizalmi indexe alapján jelenleg a mezőgazdasági és az ipari cégek tartják a legvalószínűbbnek – a válaszadók 49 százaléka –, hogy uniós támogatáshoz jussanak. Előbbieknél ez jelentős, 12 százalékpontos visszaesés, az utóbbiaknál pedig 13 százalékpontos emelkedés az előző negyedévhez képest. A kereskedelemben ez az arány változatlanul 43 százalék, legkevésbé pedig a szolgáltató szektor tartja reálisnak uniós forrás elnyerését.

Rammacher Zoltán szerint a források befagyasztásával párhuzamosan csökkent az érdeklődés a vállalkozások részéről a pályázatok iránt. – Jelenleg mindössze a kkv-k 15 százaléka találkozott olyan kiírással, amely érdekelheti a céget. Ennél alacsonyabb arány, 12 százalék, mindössze egyszer, 2016-ban fordult elő az index történetében. Ennek következtében csökkent az egy vállalkozásra eső benyújtott pályázatok aránya is. A kkv-k átlagosan 1,3 pályázatot adtak be cégenként az elmúlt egy évben, szemben a korábban jellemző 1,5–1,7 értékkel – részletezte az eredményeket a szakértő.

Borítókép: Leginkább a mezőgazdaság területén tevékenykedő cégek tartják valószínűnek, hogy hozzájutnak az uniós forrásokhoz (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.