Óriási segítséget nyújt a vállalkozásoknak a Széchenyi-kártya program

A Széchenyi-kártya program az elhúzódó háború és a szankciók miatt kialakult magas kamatkörnyezetben rendkívül kedvező, a futamidő végéig fix kamattal biztosít forrást kkv-k számára.

MAGYAR NEMZET
Forrás: GAZDASÁGFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM2023. 06. 29. 17:47
LÓGA Máté

Stratégiai megállapodást kötöttek a vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó szervezetek (Fotó: MTI/Soós Lajos)
Stratégiai megállapodást kötöttek a vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó szervezetek (Fotó: MTI/Soós Lajos) Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2023 elején elindult Széchenyi-kártya max plusz program keretében 2023. június 27-ig közel 26 ezer hitelkérelem került befogadásra, mintegy 1.033 milliárd forint értékben, amelyből 430 milliárd forintnyit tesz ki a leszerződött hitelek állománya − olvasható a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében.

A Széchenyi-kártya program az elhúzódó háború és a szankciók miatt kialakult magas kamatkörnyezetben rendkívül kedvező, a futamidő végéig fix, 5 százalékos kamat mellett biztosít forrást kkv-k számára.

A program érdemi és jelentős segítséget nyújt a vállalkozásoknak abban, hogy megőrizzék stabilitásukat, megerősítsék versenyképességüket és növeljék teljesítményüket, ezzel is hozzájárulva a munkahelyek és a családok megvédéséhez.

A rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy a program termékeinek 51 százaléka a legsérülékenyebb, mikrovállalkozásokhoz, 39 százaléka a kis- és 10 százaléka a közepes méretű vállalkozásokhoz jutott el. A konstrukciók közül a folyószámlahitel a legnépszerűbb a hitelt igénylő vállalkozások körében, amely a szerződött hitelek 63 százalékát teszi ki, míg a forgóeszköz-hitelek 19 százalékos, a beruházási hitelek 8,8 százalékos részarányt érnek el. A hitelt sikerrel igénylők 14,6 százaléka a nagykereskedelemben, 14,3 százaléka az építőiparban, 11,7 százaléka a kiskereskedelemben, 8,8 százaléka az ingatlanügyekben, 7,4 százaléka pedig a mezőgazdasági szektorban tevékenykedik.

Lóga Máté államtitkár az eredmények kapcsán kiemelte, hogy a Széchenyi-kártya program hatékonyabb működtetése érdekében egy új államháztartási keretrendszer kialakítása van folyamatban, amely még gördülékenyebbé és még gyorsabbá teheti a programhoz biztosított támogatások lebonyolítását. Hozzátette, hogy a program jelentősen hozzájárul a gazdaság és a versenyképesség fejlesztéséhez, a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogrammal együttesen nagyságrendileg 1,2 százalékponttal járul hozzá a 2023-as GDP növekedéséhez − közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Borítókép: Stratégiai megállapodást kötöttek a vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó szervezetek (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.