Van egy ágazat, amelyben hazánk nagyhatalomnak számít, és még sok téren kiaknázatlan

A gyógynövények valódi hazai reneszánsza még előttünk áll, Magyarország nagyhatalom a gyógynövények piacán.

Magyar Nemzet
Forrás: Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány2023. 06. 08. 11:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túl a medvehagymaszezonon, de még a levendulaszedés előtt, éppen zajlik a bodzavirágszüret, és az ország szörpkészítési lázban ég. Sokan teának is gyűjtik a fehér virágokat, mivel az egyik leghatékonyabb gyógynövény a megfázás és influenza kezelésére – írja legújabb cikkében az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány.

Emellett hazánkban száznál is több gyógynövényfaj létezik, és a feldolgozási módok sora is hosszas. Annak ellenére, hogy Magyarországon igen jelentős hagyománya van a népi gyógyászatnak, és hatalmas örökséggel rendelkeznek az egykori füvesasszonyok és -emberek, az ország adottságai nincsenek megfelelően kihasználva gyógynövénytermesztés terén. 

Az alapítvány arról is ír, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Gyógynövényszövetség és Terméktanács (GYSZT) legfrissebb tájékoztatása alapján a magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál, amely jobb kihasználását a két szervezet igyekszik előmozdítani. 

A NAK és a és a GYSZT adatai alapján jelenleg 

mintegy harmincezer hektáron termelnek gyógy- és aromanövényt Magyarországon.

 A külkereskedelmi adatok mégis kedvezőtlen fejlődési irányt rajzolnak ki. 

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szerint, 

sokat lehetne javítani az arányokon a magas kereslet és a kedvező természeti adottságok miatt. 

Míg 2015-ben közel tizennégyezer tonna volt hazánk exportja, addig 2022-ben hétezer tonnára zsugorodott a kivitel. Ezzel egy időben, 

2022-ben az import közel kétszerese volt az exportnak.

A NAK és a és a GYSZT adatai alapján – a gyógynövényágazati különböző feldolgozási módokat figyelembe véve – a teljes szektor becsült nettó kibocsátása száz-százhúszmilliárd forint. A szervezetek arra is felhívják a figyelmet, hogy 

mind az ipar, mind a lakosság részéről folyamatos a gyógynövények, illetve az alapanyagok iránti igény, így a folyamatos hazai és külföldi kereslet megfelelő hátteret biztosít a termesztés bővítéséhez és a termékfejlesztéshez.

Ennek ellenére komoly alapanyaghiány jellemző az ágazatra, a feldolgozó- és lepárlóüzemek nem tudják kihasználni kapacitásukat. Ráadásul a szektor a munkaerőpiac szempontjából sem elhanyagolható, a gyógynövénygyűjtés mintegy öt-nyolcezer – elsősorban alacsonyan iskolázott, hátrányosabb helyzetű régiókban élő – embernek ad munkát.

Az alapítvány a továbbiakban ír a nemzetközi tapasztalatokról és a hazai lehetőségekről és arról, hogy 

az ágazat a koronavírus-járvány egyik nyertese, globálisan tavaly több mint tizenegy százalékkal bővült.

Miközben a legnagyobb termelő Ázsia, azért Magyarország előtt is kiaknázatlan lehetőségek rejlenek: hazánkban is százhúsz-százharminc növényfaj gyűjthető, a feltételek kiválóak, a népi gyógyászat és a tudományos kutatás egyaránt régi hagyományokra tekint vissza.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.