A jól időzített döntések időszaka következik az ingatlan- és a hitelpiacon

Az átlagos négyzetméterárak 2016 óta néhol a duplájára vagy annál is nagyobb mértékben emelkedtek, ami mellett a megugró infláció is csökkentette az állami lakástámogatás összegének vásárlóerejét. A háromgyerekesek 2019-ben jutottak nagyobb lehetőséghez, jövőre pedig a falusi csok kerül előtérbe.

Magyar Nemzet
2023. 07. 21. 14:30
null
20210106 MN Nézsa falusi csok Styevó Gábor polgármester Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány június végi bejelentésének értelmében 2024-től új szabályok lesznek érvényesek mind a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), mind a babaváró támogatás esetében. A lakástámogatások változása máris érezhetően befolyásolta az ingatlanpiaci folyamatokat, az első bejelentés, illetve a részletek ismertetésének hatására élénkülő érdeklődést tapasztaltak az ügyfelek részéről az ingatlan- és pénzügyi szakértők egyaránt – derül ki a Duna House közleményéből.

A falusi csok megmarad, az elérhető támogatás összege pedig növekszik is, ahogyan a babaváró felső összeghatára is
Fotó: Somogyi Hírlap/Lang Róbert

A jól időzített döntések időszaka következik most az ingatlan- és a hitelpiacon, hiszen akár több tíz millió forinttal jár jobban, aki még az idei évben vásárol. Az egyéni élethelyzetek mérlegelése mellett azonban a megfontolt lépésekhez elengedhetetlen az állami támogatások változásainak alapos értelmezése – kezdte Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője. Az új rendszer fontos elemeként emelkednek a jelenlegi támogatási összegek a falusi csok esetében, ezzel szemben a csok azonban már nem lesz elérhető olyan széles körben, mint eddig, hiszen „városi” formáját kivezetik a következő évtől. A támogatási forma hiánya sok család számára okozhat nehézséget, hiszen számottevő kiesést jelent az otthonteremtésre szánt kasszából – folytatta a vezető. A Credipass és a Duna House szakértői ennek apropóján utánajártak, hogy mit érhet ma, 2023-ban egy kétgyermekes család számára a csok támogatás összege a lakáspiacon.

A jelenlegi szabályozás szerint a csok még az idei év végéig új vagy használt lakás vásárlása esetén vehető igénybe, a támogatás összege pedig jelenleg 600 ezer forinttól tízmillió forintig terjedhet, amely egy már meglévő vagy vállalt gyermek után is felvehető. A hitel összege többféle lakáscélra is fordítható. Az érvényben lévő támogatási rendszer szerint használt lakás vagy lakóház vásárlása vagy a meglévő bővítése esetén, két gyermek után 1,43 millió forint támogatási összegre jogosult a család.

Beszédes adat, hogy a 2016-os 10+10 millió forintos, akkoriban csak új lakáscél és három gyermek vállalása esetén elérhető (vissza nem térítendő támogatás és támogatott hitel) konstrukció összegének minimum 15,7 millióra kellene növekednie ahhoz, hogy lépést tartson a mai viszonyokkal. Ez a módosítás a támogatott hitelnél meg is történt, hiszen egy 2019-ben történt változásnak köszönhetően, jelenleg a háromgyermekes csok-igénylők 15 millió forint hitelt igényelhetnek háromszázalékos, kamattámogatott konstrukcióban. 

Ami az árakat illeti, amíg 2016-ban például egy fővárosi panellakás megvásárlása esetén öt négyzetméterre volt elegendő a támogatási összeg, addig ma mindössze megközelítőleg 1,8 négyzetmétert fedez a két gyermek esetén, használt ingatlan vásárlására igényelhető csok összege. A Duna House közreműködésével idén júniusban zárult eladások adatai alapján egy Budapest belvárosában található, használt téglalakás ára ma négyzetméterenként egymillió forint körül mozog, tehát öt négyzetmétert nagyjából ötmillió forintért vásárolhatna meg egy család, míg ez 2016-ban – az 528 ezer forintos, átlagos négyzetméterárak mellett – már 2,64 millió forintért az övék lehetett.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.