Megfizethető maradt a főváros délkeleti agglomerációja

Továbbra is a budai agglomeráció maradt a legdrágább és a dél-pesti vonzáskörzet a legmegfizethetőbb. Érzékenyek lettek az árra a vevők, a 70-80 millió feletti adásvétel ritka, és ez határozza meg az alapterület iránti igényt is – derült ki a lapunknak nyilatkozó szakértők válaszaiból.

M. Orbán András
2023. 07. 09. 6:00
null
20200421 Balaton Eladó ház Eladó ingatlan tábla hirdetés Fotó: Kallus György LUS Világgazdaság VG Fotó: Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legdrágább térség továbbra is az agglomeráció északi és nyugati szektora maradt, összességében pedig a budai oldal számít magasabb árfekvésűnek – válaszolta megkeresésünkre az Otthon Centrum. Kifejtették, a családi házak átlagos négyzetméterárait figyelembe véve a legdrágább a Szentendrei járás, ahol átlag 732 ezer forint volt egy kertes ház négyzetmétere, melyet a Dunakeszi járás 700 ezer és a Budakeszi járás 670 ezer forinttal követ. A sor végét Pest vármegye délkeleti járásai zárják: a Nagykátai 250 ezer forint, a Ceglédi 256 ezer és a Monori 278 ezer forint. Rendszerint a fővároshoz közeli települések nagy részén 600 ezer forint feletti négyzetméterár a jellemző, míg a fővárostól távolodva a négyzetméterárak kicsivel kevesebb, mint a felére esnek vissza – igaz ez a ceglédi régióra – derül ki a lapunk számára küldött összegzésből.

Az OTP Ingatlanpont szakértői szerint továbbra is igaz, az, hogy a vevők nem az alapterületre, hanem az árra érzékenyek, a drágább ingatlanok iránti érdeklődés alacsony. Tapasztalataik alapján most körülbelül 70-80 millió forint a felső határ, ami egyben meghatározza az ingatlanok méretét is.

Az Otthon Centrum az árakat tekintve a szélsőségekről is beszámolt. A rajtuk keresztül értékesített ingatlanok 6,5 százaléka tízmillió forintnál alacsonyabb áron kelt el, és 2,7 százalékuk harminc négyzetméternél is kisebb volt. Hozzátették, a lakást, házat vásárlók többsége az olcsóbb ingatlanokat keresi, hiszen az idei értékesítések között a 20-30 milliós ársáv a leggyakoribb 18,3 százalékkal, melyet a 30-40 millió közötti ingatlanok követtek 15,5 százalékkal. 

Alapterület tekintetében a 100–125 négyzetméteres ingatlanok voltak a favoritok 15 százalékkal. A dobogó alsó két fokán pedig a 60-70 és 70-80 négyzetméteres alapterületű ingatlanokat találjuk. Ritka kivételek is akadnak, a hálózat közvetítésével eladott ingatlanok másfél százaléka 150 millió forintnál is többe került, míg hat és fél százaléka 150 négyzetméternél is nagyobb volt. 

Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője lapunk megkeresésére azt válaszolta, a normál/városi csok kivezetésének bejelentése jelentős hatással lehet az ingatlanpiac második fél évére. 

A Duna House (DH) szakértői előre hozott vásárlásokra és sokkal gyorsabb döntésekre, üzletzárásokra számítanak az otthonteremtési céllal vásárlók között, hiszen akár tízmillió forintot is jelenthet az, ha a most biztos támogatási formákat elszalasztják a családok.

A hatás már egyértelműen látszódik a bejelentés utáni első hetekben, hiszen 10-20 százalékkal megugrott az érdeklődő vevők száma a DH statisztikái alapján. Várhatóan az augusztusi, szeptemberi adásvételek számában már látszódik az emelkedés. Benedikt Károly hozzátette, az érdeklődőknek érdemes időben észbe kapniuk, hiszen egy-egy ingatlantranzakció hosszabb folyamat, ráadásul a kapcsolódó támogatások igénylése és dokumentációja is időigényes lehet. 

Fokozott érdeklődést az Otthon Centrumnál is tapasztaltak, vásárlói aktivitást egyelőre kevésbé. Ők úgy látják, a csok-szabályok változása a városokban idén forgalomélénkülést, míg a falusi csokos településeken kivárást hozhat, hiszen ott az elérhető támogatások összege növekszik.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.