Újabb csúcsokat dönthet az idei, harmadik MCC Feszt

Az oktatás kulcsfontosságú a jövőre nézve – mondta a Világgazdaságnak adott interjúban a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója. Szalai Zoltán beszélt arról is, miért döntöttek úgy pár évvel ezelőtt, hogy a szélesebb közönségnek is bemutassák az MCC-t, az ott folyó tehetséggondozó tevékenységet.

Munkatársunktól
2023. 07. 24. 17:30
null
Fotó: Gyurkovits Tamas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön kezdődik a III. MCC Feszt Esztergomban, Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója a Világgazdaságnak adott interjúban felhívta a figyelmet arra, hogy az egyedülálló a hazai szórakoztatóipar és tehetséggondozás területén, hiszen a fesztiválozók eddig még nem találkozhattak olyan rendezvénnyel, ahol ennyi szakmai, közéleti és kulturális program sorakozott volna fel, valamint ennyi külföldi professzor, újságíró, közéleti személyiség tartott volna izgalmas előadást.

Elvárása szerint a nézőszámban is csúcsokat döntenek majd. Az első fesztivál 12 ezer látogatót fogadott, tavaly már 32 ezren fordultak meg a helyszínen, a programok telt házzal működtek. Mint mondta, idén még több vendégre számítanak, és a tavalyi 48 kiállító helyett idén már száz partnerszervezet mutatkozik be a közönségnek.

Kiemelte: hisz abban, hogy az oktatás kulcsfontosságú a jövőre nézve. Éppen ezért a Mathias Corvinus Collegium célja, hogy egy olyan, nyelveket beszélő, világlátott, nemzetközi tapasztalattal rendelkező generáció kinevelése, akik képesek a hazájukat megfelelő módon, akár nemzetközi szinten is képviselni, hiszen ez Magyarország érdeke.

Nemzetközi kapcsolatépítésük pontosan azt a célt szolgálja, amely lehetővé teszi, hogy a diákok a legjobb külföldi egyetemeken tanulhassanak. Hangsúlyozta, 2023. ősztől évente húsznál is több diák tanulhat ösztöndíjjal Berlinben, az MCC brüsszeli campusa pedig tanulmányutak keretein belül várja a diákokat. A brüsszeli jelenléttel a diákok első kézből ismerhetik meg az Európai Unió működését, valamint betekintést nyerhetnek a diplomácia világába is – tette hozzá.

Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója
Fotó: MCC

A kezdetekről elmondta, hogy míg 2001-ben pár tucat diákkal indultak, mára már 28 helyszínen vannak jelen és mintegy  hétezer diák tehetséggondozását végzik. 

Jelezte: a bővülés nem ment a minőség rovására, hiszen nem enyhítettek a felvételi követelményeken, és a felvételik évről évre többszörös túljelentkezéssel zajlanak. A közösségépítés fontosságáról is beszélt: a hozzájuk járó diákok többként távoznak tőlük, az ingyenes tehetséggondozó programokon kívül ösztöndíjakban, tanulmányutakban részesülnek, és még ami ennél is fontosabb, egy olyan összetartó közösség tagjai lesznek, amelyre még az ott eltöltött évek után is nagyban támaszkodhatnak.

Jövőbeli terveikről elárulta, hogy tízezer diáknak szeretnék biztosítani ingyenes tehetséggondozó programjaikat, határon innen és túl. Bejelentette: a székelyföldi Kászonjakabfalva melletti Veresszéken pedig egy újabb képzési és táborozási helyszínnel bővül a Mathias Corvinus Collegium.

Borítókép: Az MCC rendezvényein a hangulatra sincs panasz (Forrás: MCC)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.