Verseny az akkumulátorgyárakért

A nagy tárolókapacitású akkumulátorok gyártása globálisan is az egyik legdinamikusabban bővülő ipari területnek számít. Az elektromos autóipar nagy gyárépítései fogják meghatározni a jövőben, hogy hol lesz gazdasági növekedés és hol nem.

2023. 08. 24. 5:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár előszeretettel támadja a magyarországi balliberális politikai oldal az akkumulátorgyárak építését, a szigorú környezetvédelmi előírások mellett zajló beruházások nemzetközi szinten is kiemelt jelentőségűek. Fokozott a verseny a fejlesztésekért, amelyben Magyarország pozíciója elismerésre méltó. Nem véletlen az országok között versenyfutás, miután a nagy tárolókapacitású akkumulátorok gyártása globálisan is az egyik legdinamikusabban bővülő ipari területnek számít. Kiemelkedő szerepe van a közlekedés dekarbonizációjában és a megújuló energiaforrások egyre szélesebb körű alkalmazásában. 

A fokozott autóipari igényeket jól mutatja, miszerint 2022-ben az Európai Unióban több mint 1,1 millió új elektromos autót értékesítettek, ami 28 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

A Központi Statisztikai Hivatal elemzése rámutat, hogy a globális akkumulátorgyártás meghatározó szereplője Kína, 2021-ben ott gyártották a lítiumion-akkumulátorok háromnegyedét, az elektromos autóknak pedig több mint felét. Az akkumulátorgyártás hazánkban is stratégiai ágazattá vált, az elmúlt években az ipar húzóágazatának számított. Termelési értéke 2022-ben meghaladta a kétezermilliárd forintot, ezzel a feldolgozóipar negyedik legnagyobb szakágazata volt.

Az akkumulátorgyártást – jellegéből adódóan – nagyvállalati túlsúly, valamint erős exportorientáció jellemzi. Tavaly az értékesítési árbevétel 97 százaléka a külpiacokról származott. A termelés felfutásával párhuzamosan az alkalmazásban állók száma is kiemelkedően bővült az elmúlt években: 2022 végén már több mint hatezer fő dolgozott az iparágban, hatszor annyian, mint 2019 elején. A hazai akkumulátorgyártás kapacitásbővítése 2022-ben is folytatódott, 1400 milliárd forintot fordítottak ezen a területen beruházásokra, amivel a nemzetgazdaság egyik legnagyobb beruházójának számított. A feldolgozóipar beruházási értékének több mint harmadát jelentő villamosberendezés-gyártásban – az akkumulátorgyártó kapacitások kiépítésével összefüggő projekteknek köszönhetően – csaknem kétszer akkora volumenű fejlesztést valósítottak meg 2022-ben, mint a megelőző évben.

Az előrelépés az idén is folytatódik. Így például nemrégiben jelentették be, hogy mintegy 580 milliárd forint értékű beruházással Nyíregyházán építi fel első európai üzemét a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártója, a kínai Sunwoda, és ennek nyomán több ezer új munkahely jön létre. Ennek kapcsán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a következőkre hívta fel a figyelmet: az elektromos autóipar nagy gyárépítései fogják meghatározni, hogy hol lesz gazdasági növekedés és hol nem. Ez pedig nem csupán gazdasági, hanem környezetvédelmi ügy is, mivel a közlekedési szektor adja jelenleg a globális károsanyag-kibocsátás 14 százalékát.

A Sunwoda magyarországi fejlesztésével a világ tíz legnagyobb elektromos akkumulátorgyártója közül már öt lesz jelen hazánkban, amelyek világpiaci részesedése 49,4 százalék a szektorban. 

Tavaly világszerte tízmillió elektromos autót adtak el, ami az értékesítés 14 százalékát teszi ki, míg az idei első negyedévben 25 százalékos növekedést jegyeztek fel.

A számok önmagukért beszélnek 

A villamos gép, készülék és műszer árucsoport 2022-ben az exportban és az importban is a legjelentősebb forgalmú csoport volt. Tavaly a kivitel euróértéke 29 százalékkal, 23 milliárd euróra, a behozatalé 23 százalékkal, 21 milliárd euróra nőtt. Az árucsoport kivitelében a legfontosabb termékeket az elektromos akkumulátorok és azok alkatrészei jelentették, amelyek exportja 2018 és 2021 között 0,7 milliárdról 3,8 milliárd euróra, majd 2022-ben 7,1 milliárd euróra nőtt. Ebben jelentős szerepet játszott a zöldmezős beruházással létrejött kapacitások termelésbe állása – derül ki a statisztikai hivatal összegzéséből.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.