Befellegzett az olcsó repülőjegyeknek? Az unió nagyot fordítana az eddigi gyakorlaton

A fapadosok nem támogatják.

Forrás: Euractiv, Portfolio2023. 09. 20. 14:03
Ryanair Forrás: AFP/Europree
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Merész kezdeményezést indít az Európai Unió többi tagállami kormányával közösen az európai repülőjáratokra vonatkozó minimálár bevezetése érdekében – jelentette be Clément Beaune, Franciaország közlekedési minisztere. A javaslat célja, hogy csökkentse a légi közlekedés hozzájárulását az éghajlatváltozáshoz, ez pedig azt vetíti előre, hogy az árazás drágulhat. 

Ezzel a lépéssel kritikus párbeszédet kíván kezdeményezni a repülőjegyek árának társadalmi és környezeti méltányosságáról – részletezte a miniszter, majd hangsúlyozta, hogy a vita nem a jegyárak tízszeresére emeléséről szól. A lényeg – a miniszter szavai szerint – a rendkívül olcsó viteldíjak miatti ökológiai aggályok kezelése, biztosítva, hogy a légi közlekedés minden jövedelmi csoport számára elérhető maradjon – írja az Euractiv cikke alapján a Portfolio.

Hollandia és Belgium támogatta a koncepciót, azonban a légi közlekedéstől függő szigetországok és az alacsony költségű idegenforgalmi ágazatokból hasznot húzó régiók álláspontjáról egyelőre nincs információ. A légitársaságok természetesen nincsenek elragadtatva az ötlettől, ugyanis a javaslat megzavarhatja az olyan olcsó légitársaságok üzleti modelljét, mint a Ryanair vagy a Wizz Air, amelyek olyakor rendkívüli akciókat vezetnek be. 

A szövetségek, így az Airlines for Europe, ellenezték minimálár bevezetését, mondván, hogy az sértené a légitársaságoknak az uniós jog alapján fennálló, az áraik szabad meghatározásához való jogát.

Megjegyzik, hogy az eljárás része lehet az is, hogy a légitársaságok árazási trükkjeit is megfogják, amellyekkel a fogyasztókkal még egyéb pluszterheket is megfizettetnek.

Az uniós közlekedési miniszterek informális találkozóján, szeptember 21–22-én Barcelonában vitatják majd meg a tervezetet. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Europree)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.