Brüsszel erőteljesebben szólna bele a tagállamok költségvetési politikájába

Az eljárás arra a helyzetre hasonlít, amikor 2009-ben, a baloldali kormányzás idején megszorításokat írtak elő Magyarországnak.

2023. 09. 15. 11:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Bár a háborús és szankciós válság rendkívüli terheket ró a költségvetésre, a hiányt és az államadósságot folyamatosan csökkentjük, ezt a hitelminősítők is visszaigazolták legutóbbi döntéseikben – jelentette ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek tanácskozása, az Ecofin előtt a spanyolországi Santiago de Compostelában. A tárcavezető kiemelte: az Európai Bizottság még erőteljesebben szólna bele a tagállamok költségvetési politikájába, ezért most tovább növelné a jogköreit. Magyar részről elutasítjuk az olyan javaslatokat, amelyek a nemzetállamok szuverenitását csorbítanák, nem értünk egyet az Európai Bizottság jogköreinek túlzott bővítésével.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: egy járvány után és egy háború szomszédságában az Európai Uniónak válaszolnia kell a magas adósságszintek és a költségvetési hiányok okozta kihívásokra. Ezzel minden tagállam egyetért, azonban a megvalósítás módjával nem. 

– Elfogadhatatlan, hogy a gazdasági kormányzás keretében Brüsszel maga akarja megszabni, hogy a tagállamok milyen megoldásokkal mérsékeljék a költségvetési hiányt. Ez az eljárás arra a helyzetre hasonlít, amikor 2009-ben, a baloldali kormányzás idején megszorításokat írtak elő Magyarországnak – emlékeztetett Varga Mihály. 

Kiemelte: az egyes tagországok költségvetését nemzeti érdekek mentén a nemzeti kormányoknak kell meghatározni, nem pedig brüsszeli bürokratáknak és a velük kötött alkuknak. 

A magyar kormány egyetért a fegyelmezett gazdálkodással, de a megszorításokat elutasítja, a jövő évi költségvetést is ennek megfelelve készítette el. – A háborús és szankciós válság, a visszatartott uniós források, továbbá az egyre növekvő határvédelmi költségek rendkívüli terheket rónak a költségvetésre, ennek ellenére a magyar kormány évről évre csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot –  hangsúlyozta a tárcavezető. Mint fogalmazott: ezt a hitelminősítők is elismerik, a Moody’s a legutóbbi jelentésében pozitívan értékelte a kormány elkötelezettségét az egyensúlyi mutatók javítása mellett, ahogyan azt is, hogy a GDP-arányos államadósság fenntartható módon mérsékelhető.

A Ecofin napirendjén szerepel a fiskális és monetáris politikák közötti kapcsolat is. A magyar gazdaságpolitikában ez kiemelt jelentőségű, a háborús időkben felértékelődik a fiskális és a monetáris politika hatékony együttműködése, a kormány és a jegybank közösen küzd az infláció letörésén – olvasható a tárca közleményében.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.