Így nem előzi meg Kína az Egyesült Államokat

Dacára erőfeszítéseinek, a kelet-ázsiai ország – ez idáig – képtelen volt maga mögé utasítani legfőbb riválisát.

2023. 09. 06. 4:45
China Manufacturing Industry Elevator Parts
ECONOMY/CHINA Fotó: CFOTO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napjainkban a Kínai Népköztársaságé a világ második legtekintélyesebb gazdasága, amelynek méretét (a megtermelt GDP alapján) kizárólag az Egyesült Államoké múlja felül. A kelet-ázsiai országra már jó ideje mint az amerikai hegemónia fő kihívójára tekintünk – nem is ok nélkül. Kína az elmúlt évtizedekben sikerrel terjesztette ki diplomáciai kapcsolatrendszerét, ezáltal pedig befolyását is szerte a világban, így például Közép-Európában, valamint Afrikában, miközben technológiai fejlettsége is folyamatosan emelkedett. Ám dacára erőfeszítéseinek, Kína – ez idáig – képtelen volt maga mögé utasítani legfőbb riválisát. A nagyszabású célkitűzéseknek gátat szabhat a kínai fiatalok nehézkes munkaerőpiaci integrációja, valamint a defláció reális veszélye is – írta elemzésében az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány.

Az országban az előző év megegyező időszakához képest nullaszázalékos volt az árszínvonal-emelkedés idén júniusban, ami igencsak meglepő adat. Kína rendkívül szigorú korlátozásokat vezetett be a koronavírus megfékezésére. A pandémia enyhülését követően a kormányzat fokozatosan kivezette a járványügyi szigorításokat, ennek kapcsán pedig több szakértő a kereslet, valamint a fogyasztói árak ugrásszerű növekedésére számított. A várakozásokkal ellentétben az infláció mértéke 2023 februárjától napjainkig folyamatosan negatív tartományban mozgott. A releváns mutatók alakulása pesszimizmushoz vezetett a befektetői és a fogyasztói oldalon egyaránt: a kis és közepes méretű vállalatok bizalmi indexe az év első felében folyamatosan 

csökkent, miközben a fogyasztói kiadások is visszaestek. A defláció kockázatát tovább fokozza, hogy Kína főbb exportpiacai – ideértve Európát és az Egyesült Államokat – mérsékelték fogyasztásukat. Ez kevesebb bevételt jelentett Kínának.

A kínai gazdaság jövőbeni kilátásait a fiatalok nagyarányú munkanélkülisége is beárnyékolja. Körükben a munkanélküliségi ráta az év közepére elérte a 22 százalékot. Éves szinten nagyjából tízmillió fiatal szerez felsőfokú végzettséget Kínában, ám a munkaerőpiac képtelen őket eredményesen integrálni. Ennek legfőbb oka, hogy a friss diplomásoknak nem áll rendelkezésre a képzettségüknek megfelelő munkalehetőség. A felvázolt probléma nem új keletű, ám egyelőre az sem látszik, hogy a kormányzat képes volna gátat szabni az egyre aggasztóbb folyamatoknak. A fiatalok foglalkoztatásának problémakörét tovább árnyalja az új technológiák térhódítása. A ChatGPT és az ehhez hasonlatos, mesterséges intelligencián alapuló szoftverek kiválthatják az emberi munkavégzést bizonyos, alacsonyabb képzettséget igénylő feladatok esetében. A vállalatok jelentős része él az automatizációban rejlő lehetőségekkel, így jóval kevesebb nyílt pozíciót hirdet meg pályakezdőknek.

A kifizetődő munkalehetőségek hiánya – egy esetleges defláció hatásaival kiegészülve – tömeges kivándorlásra ösztönözheti a fiatalokat és idősebbeket is. A Kínát elhagyók száma tavaly ismét meghaladta a háromszázezer főt, az előzetes becslések alapján hasonló szám várható az idén is. 

Borítókép: Elmaradt a várt lendület (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.