Nagy Márton: Ez a világ egyik legjobb üzlete

Örökölt, de kinőhető sajátosság, hogy a külföldiek több profitot termelnek a közép-európai régióban, mint amennyit a régió hazai vállalatai tudnak külföldön kasszírozni.

2023. 10. 05. 13:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

–Továbbra is özönlik a külföldi tőke Magyarországra, mert ez a világ egyik legjobb üzlete, ugyanakkor immár mi is egyre jobban figyelünk rá, hogy a nemzetközi tőkeáramlások profitjából kivehessük a részünket, és ne maradjon negatív a számunkra az egyenleg – erről beszélt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az exporthitel-ügynökségek Berni Uniója és az Exim budapesti nemzetközi konferenciájára sereglett fiatal magyar és külföldi szakembereknek.

A Világgazdaság tudósítása szerint a miniszter által bemutatott grafikonokból kiderült, hogy a három évtizede a piacgazdaság útjára tért visegrádi négyek vállalatai a GDP-jüknek még ma is négy-hat százalékával kevesebb profitra tesznek szert külföldön, mint a külföldiek nálunk. A gazdag nyugati államok, élükön Németországgal, szép nyereséget tesznek zsebre külföldön, amit vagy kivonnak, vagy újrabefektetnek, növelve a vagyonukat. A V4-ek profittermelő képessége egyébként jócskán meghaladja a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) átlagát, és Európában kevesen versenyeznek vele. A profitdeficit tekintetében a csehek, a lengyelek és a románok is rosszabbul állnak nálunk, mindenesetre elmondható, hogy a négy-ötszázalékos magyar deficitet csak hatvan-hetven százalékban fedezik az Európai Uniótól érkező pénzek. (Erről a miniszter nem szólt, de ha ezeket visszatartják, akkor még kevésbé fedezik.) Adott tehát a feladat.

– Ami Magyarországot illeti, a GDP 28 százalékának megfelelő beruházási ráta a legmagasabb az unióban, és világszerte a legmagasabbak közé tartozik – emlékeztetett a miniszter.

Idén Magyarországon a befektetések értéke elérheti a húszezermilliárd forintot, és ennek egyötöde lesz várhatóan közvetlentőke-befektetés (FDI). Az FDI felhalmozott és egy főre eső szintje a közép-európai régióban csak közepesnek számít, tehát bőven van még hely a növekedésre.

Amiért a tőke fáradhatatlanul áramlik a régióba és Magyarországra, az a rendkívül magas profit, amire alacsony kockázatok mellett lehet szert tenni. A profitráta tavaly a majdnem százmilliárd eurót kitevő FDI-n 8,9 százalék volt – ami a világon elérhető egyik legjobb ráta –, a nyereség 8,7 milliárd eurót (3370 milliárd forintot) tett ki. Ezzel szemben a 39,2 milliárd eurónyi magyar külföldi közvetlentőke-befektetésből 6,77 százalékos ráta mellett 2,6 milliárd euró származott. A különbség a külföldiek javára tehát 6,1 milliárd euró, és ezt csak kétharmad részben kompenzálják az uniós transzferek.

– Vagyis vagy a magyar külföldi befektetéseket kell növelni, vagy a profitot – vonta le a következtetést a miniszter.

A teljes cikk itt olvasható:

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2023/10/nagy-marton-csinaljunk-mi-is-tobb-profitot-a-kulfoldieknek-nalunk-nagyon-bejon

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.