Rekordot döntött az energiaszegénység Európában

Az európai polgárok majdnem tizede nem tudja rendesen felfűteni az otthonát – ez derül ki az Európai Bizottság friss jelentéséből. E szerint az európaiak 9,3 százaléka küzd ezzel a teherrel. Tagállami bontásban Magyarország rendkívül jó helyen áll, hiszen az európai átlag felét érinti a fűtés nehézsége. A Fidesz európai parlamenti képviselője, Gyürk András szerint ez egyértelműen a rezsicsökkentés sikerét mutatja.

2023. 10. 26. 12:50
tűz, fűtés Fotó: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrégiben hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság az Energiaunió helyzetéről szóló éves jelentését. A dokumentum bizonyítja a magyar energiapolitika sikerét – írja a Világgazdaság. Miközben az Európai Unióban átlagosan a polgárok 9,3 százalékának okoz nehézséget otthona megfelelő mértékű felfűtése, Magyarországon ez az érték az uniós átlagnál ötven százalékkal alacsonyabb.

Az Európai Bizottság éves jelentésekben mutatja be az európai energiapolitika eredményeit. Az idei jelentés alapján az európai energiaszegénység rekordméretűre nőtt. 

2022-ben majdnem minden tizedik európai család nem tudta otthonát megfelelő mértékben felfűteni.

Magyarországon azok aránya, akik nem tudják megfelelően felfűteni az otthonukat csupán 4,7 százalék. A Fidesz európai parlamenti képviselője, Gyürk András szerint ez jelentős csökkenés a 2002 és 2010 közötti időszakhoz képest, amikor ez az adat 15-20 százalékos volt. Figyelemre méltó, hogy a bizottság kimutatása szerint Németországban az energiaszegénység mértéke jelenleg 6,6 százalék, Franciaországban 10,9 százalék, Romániában pedig 15,2 százalék.

A jelentésben ennek ellenére Brüsszel újfent a rezsicsökkentés felszámolását kéri Magyarországtól. „Ez egy újabb abszurd brüsszeli javaslat, a bizottság követeléseinek létjogosultságát saját adatai cáfolják meg. A lakosság védelme a magas energiaáraktól és ezek következményeitől a nemzeti szuverenitás szerves része. Ezért határozottan nemet mondunk Brüsszel újabb tagállami szuverenitást semmibe vevő törekvéseire” – fogalmazott Gyürk András.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.