időjárás 5°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Bayer Zsolt: Még egy hülye

Új erők a bankpiacon és a hitelezésben

Zováthi Domokos
2023.10.02. 14:44 2023.10.02. 19:06
Új erők a bankpiacon és a hitelezésben

Jelentős új erőt képvisel a pénzintézetek piacán az MBH Bank, az elnök-vezérigazgató szerint tévedés lenne azt gondolni, hogy gyengébb lenne, mint az a három hitelintézet, amelyek egyesüléséből létrejött. Új programként segíti a hitelezést az agrár Széchenyi-kártya Max +, jelentős kedvezményt biztosítva.

– Meghatározó a jelenlétünk minden szegmensben – kezdte beszédét Barna Zsolt, az MBH Bank elnök-vezérigazgatója előadásában a Világgazdaság 55 konferenciáján. Elmondta, a magyar hátterű pénzintézménynek mára közel kétmillió ügyfele van, ebből másfél millió lakossági. A legnagyobb országos lefedettséget is ők biztosítják, több mint ötszáz fiókkal és ezerdarabos ATM-hálózattal rendelkeznek, 9400 munkavállalójuk van. Arról, hogy egy magyar pénzintézetnek mik a kézzelfogható nemzetgazdasági előnyei, elmondta: fontos a stabilitás, a likviditás és a tőke Magyarországon tartása. Pénzügyi hátterüket ismertetve felsorolta, 10,6 ezermilliárd forintot meghaladó mérlegfőösszeggel bírnak, 2023. első fél évében rekord-, 165 milliárd forint korrigált adózás előtti eredménnyel és 33 százalék korrigált tőkemegtérüléssel „büszkélkedhetnek”. Tévedtek tehát, akik azt hitték – emelte ki –, hogy az új, egyesült pénzintézet gyengébb lesz, mint az a három bank, amelyek egyesüléséből létrejött. Szó szerint azt üzente versenytársainak, „kössék fel a gatyájukat”.

Krisán László szerint a kkv-szektor hitelezése nemzetstratégiai jelentőségű, mivel ezek a cégek foglalkoztatják a hazai munkavállalók háromnegyedét. Fotó: Kallus György

Krisán László, a Kavosz Zrt. vezérigazgatója a Széchenyi-kártya-programról elmondta, hogy az elmúlt évtizedekben a kormány szoros szövetséget kötött a vállalkozókkal. Emlékeztetett, a Széchenyi-kártya sikertermék, fix és az elérhető legalacsonyabb kamattal, kiszámítható konstrukcióval. 

Kitért a Széchenyi-kártyák legújabb elemére, az Agrár-Széchenyi-kártya Max+-ra is, ami kilenc hónap időtartamra jelentősen, ötszázalékosra mérsékelt kamattal elérhető: az agráriumban dolgozó valamennyi vállalkozás százmillió forint összegig vehet igénybe ötszázalékos kamatú folyószámlahitelt, lényegében megfelezve a kamatkiadásokat. 

A Széchenyi-kártya-programról azt mondta, hogy hitelkérelemből 55 ezer darabot, 2000 milliárd forint értékben fogadtak be, ebből 35 ezer darab, 1200 milliárd forint értékben jött létre.

Mindez pedig azért jelentős – mutatott rá –, mert a kkv-k foglalkoztatják a magyar munkaerő háromnegyedét, ezáltal a GDP-hez jelentősen hozzájárulnak, gazdasági szerepük így nemzetstratégiai jelentőségű.

A finanszírozásról elmondta, hogy 2023. második negyedévében közel ötszázmilliárd forint értékű hitelszerződés valósult meg a kkv-szegmensben, ez viszont jelzésértékű, mert 31 százalékos elmaradást mutat az előző év ugyanezen időszakához.

A jövőre tekintve azt mondta, „egyértelműen a zöldberuházásokról fog szólni”, a cégek életében megjelentek az ESG-szempontok is, amelyek az energiahatékonyságot célozzák. A Mint lapunk megírta, az ESG-t cégméret szerint felmenő rendszerben vezetik be, a nagyobbtól a kisebb vállalkozások felé haladva, „egy éven belül itt lesz”.

Borítóképen Barna Zsolt a MBH Bank elnök-vezérigazgatója  (Fotó: Kallus György)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.