Zöldfordulat német módra: újranyílnak a bezárt szénbányák + videó

Két év alatt a szénből előállított villamos energia mennyisége több mint harmadával növekedett Németországban. Így a német energiamixben a széntüzelés aránya 2020 és 2022 között 24 százalékról 31 százalékra emelkedett. Ezzel összefüggésben a szektor üvegházhatásúgáz-kibocsátása is drasztikusan, csaknem ötödével emelkedett.

2023. 10. 07. 7:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Németország a már leállított szénerőműveit is újranyitja. Ez aztán a zöld fordulat! - hívta fel a figyelmet a fejleményekre közösségi oldalára feltöltött bejegyzésében Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője a részletekről is beszélt.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy Németország energiaellátása egyre feszesebbé válik. A kormány – a szakmai szervezetek és a közvélemény tiltakozása ellenére – tavasszal az utolsó három atomerőművet is bezárta. A cseppfolyósított földgáz felhasználásához újonnan épített LNG-létesítmények csak részben tudják pótolni a kieső orosz gázt, a drága finanszírozás pedig visszafogja a megújulók terjedését. A gazdasági recesszió csökkenti ugyan a fogyasztást, de ez nem ellensúlyozza a kieső kapacitásokat. Németország tehát visszatért a jó öreg széntüzeléshez.

– Két év alatt a szénből előállított villamos energia mennyisége több mint harmadával növekedett Németországban. A technológia csúcsra járatásának köszönhetően, a német energiamixben a széntüzelés aránya 2020 és 2022 között 24 százalékról 31 százalékra emelkedett. Ezzel összefüggésben, a szektor üvegházhatású gázkibocsátása is drasztikusan, csaknem ötödével nőtt – sorolta a tényeket Hortay Olivér. Az üzletágvezető jelezte: ráadásul nagyon úgy tűnik, hogy a tendencia folytatódik.

A német kormány ugyanis jóváhagyta, hogy a vállalatok a már leállított lignittüzelésű erőműveket is újranyissák. A döntés különösen annak fényében abszurd, hogy a kormánykoalíció tagjai nemrég még azon vitáztak, hogy a szén teljes kivezetésének céldátumát 2038-ról 2030-ra módosítsák-e vagy sem.

– A klímavédelmi vállalások szigorításának fő szószólója ráadásul a Zöldek társelnöke, Robert Habeck volt, aki politikai karrierjét lényegében a szén, a gáz (különösen a cseppfolyósított gáz) és az atomenergia kivezetésére építette  – hangsúlyozta az üzletágvezető. Ehhez képest amióta Habeck zöldminiszter lett, személyesen adja át az LNG-létesítményeket, és utat nyitott a szénfelhasználás növekedése előtt is. Az egyetlen, amihez a politikus a végsőkig ragaszkodik: az az atomenergia tiltása.

 – De vajon nem lett volna célszerűbb fordítva eljárni, azaz az atomenergiában engedni, a szén és gáz esetében pedig ellentartani? Már csak a zöldcélok miatt is  – tette végül hozzá Hortay Olivér.  

Borítókép: A távolban egy lignittüzelésű szászországi erőmű (Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP/Sebastian Kahnert)
 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.