Több sebből vérzik Németország energiapolitikája

Németországban a beruházók arról panaszkodnak, hogy egyes fejlesztési területeken a szövetségi kormány hőszivattyús álmai már véget is értek. A német klímabarát atomerőművek leállítása és a nap- és szélerőművek erőltetése miatt túl azon, hogy jelentős az energiaimport, a széntüzelésű és a gázerőművek reneszánszukat élik.

2023. 09. 17. 6:10
null
Ludwigshafen, 2022. augusztus 2. A BASF német vegyipari konszern ludwigshafeni gyára a Rajna partján 2022. augusztus 2-án. A BASF, a forgalmát tekintve a világ legnagyobb vegyipari vállalata a földgáz egyik legnagyobb németországi fogyasztója is egyben. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Európai Unió energetikai rendszerei már most hatalmas kihívásokkal szembesülnek, amelyeket súlyosbítanak az orosz–ukrán konfliktus miatti brüsszeli szankciók – nyilatkozta lapunknak Hárfás Zsolt mérnök, atomenergetikai szakértő. Kifejtette, az egyes uniós tagállamok azzal, hogy az olcsóbb orosz vezetékes földgázról leválnak, több problémával is szembesülnek. Az Északi Áramlat földgázvezeték-rendszer elleni terrorakció miatt a gázárak tovább növekednek és mennyiségi hiánnyal is számolni kell. Az olcsóbb orosz földgáz helyét döntően a drágább és környezetszennyezőbb cseppfolyósított földgáz veszi át.

Németország egyik válasza az energiaproblémákra a hazánkban is elérhető hőszivattyús fűtési rendszerek telepítése. Olcsón és klímabarát módon termelt áramra azonban ezekhez is szükség van
 Fotó: Kisalföld/Csapó Balázs

A mennyiségi hiány még égetőbb az éghajlatváltozás miatt, ugyanis sokkal többször fordulhatnak elő szélsőséges időjárási jelenségek például forróbb nyarak és hidegebb telek, amelyek még jobban próbára fogják tenni az energiarendszerek megbízhatóságát. Közben arról sem feledkezhetünk meg, hogy a klímaváltozás hatással van a nap- és szélerőművek termelésére is, azokat sokkal kiszámíthatatlanabbá téve.

Hárfás Zsolt rámutatott, azokról a megújuló energiaforrásokról van most szó, amelyekkel Németország az energiaellátását igyekszik alapozni, mert a szakmai és környezetvédelmi szempontokat figyelmen kívül hagyva leállította klímasemleges atomerőműveit. 

Hárfás Zsolt szerint ezzel környezetvédelmi problémák jelentkeztek és ellátási gondok is. Az atomellenes, de közben megújulóbarát Németországban  a beruházók már arról panaszkodnak, hogy egyes fejlesztési területeken a szövetségi kormány hőszivattyús álmai már véget is értek, hiszen egész egyszerűen nincs elég áram ahhoz, hogy minden tervezett családi házat ellássanak ilyen rendszerekkel. Mivel a földgáz már nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségben, az alternatív fűtési módok terjedését szorgalmazzák: Németországban egy olyan fűtési törvényt fogadtak el, amelynek egyik legfőbb eleme, hogy 2024-től az új építésű lakóingatlanok fűtését legkevesebb 65 százalékban megújuló energiával kell megoldani.

A jövőben tehát a hőszivattyús rendszerek és az e-mobilitás további jelentős fejlesztésével a villamosenergia-igények mindenképpen tovább növekednek, amit ki kellene tudni elégíteni. Ez pedig a jelenlegi német energiamix szerint csak környezetszennyező módon lehetséges. A német klímabarát atomerőművek leállítása, valamint a nap- és szélerőművek erőltetése miatt ugyanis túl azon, hogy jelentős az energiaimport, a széntüzelésű és a gázerőművek reneszánszukat élik. Ez pedig tovább növeli a szén-dioxid-kibocsátást. 

Hárfás Zsolt felidézte: néhány éve egy amerikai tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy Németországban csak a szénerőművi szennyezés miatt évente 1100 ember hal meg idő előtt. 

Félő, hogy a klímabarát fűtési rendszerek drágulásával a lakosság a szilárd tüzelőanyagok felé fordul, ami tovább fogja növelni a levegőbe jutott károsanyag-kibocsátást – hívta fel a figyelmet. Hozzátette, ha valamilyen csoda folytán sikerülne leállítani a német széntüzelésű erőműveket, akkor a jelenlegi tervek szerint legalább 25 000 MW-nyi új gázerőművi kapacitásra is szükség lenne. Kérdéses, hogy honnan lesz olcsóbb és megfelelő mennyiségű földgáz az üzemeltetésükhöz, másrészt pedig ezek az erőművek tovább növelik az áramárat. Egyik oldalt a németek hatalmas beruházások révén földgázt akarnak megtakaríttatni a lakossággal (a költségvetés terhére támogatást adnak rá, ám kérdés, honnan biztosítják a pluszforrást), a másik oldalt azonban még több és drágább földgázból akarnak majd áramot termelni.

Borítókép: A BASF konszern az egyik nagyipari földgázfogyasztó (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.