Németország kormánya tétlenül nézi az ipar lecsúszását

Az Egyesült Államokban kitermelt gáz Amerikában mindig olcsóbb lesz, mint a – cseppfolyósítást, szállítást és visszaalakítást követően – Európában. Németország ipara nem is tudja tartani a versenyt, az iparvállalatok pedig hiába kongatják a vészharangot.

Magyar Nemzet
2023. 09. 02. 4:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német iparvállalatok hónapok óta kongatják a vészharangot, mert a magas energiaköltségek miatt elveszítik versenyképességüket. Egyre több cég dönt a kitelepülés mellett, mert például az Egyesült Államokban – az alacsonyabb árkörnyezet mellett – támogatásokat is kapnak – hívta fel a figyelmet a fejleményekre közösségi oldalán Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője jelezte azt is, hogy a várakozások sem túl biztatók.  A kereskedelmi és iparkamara adatai szerint egy év alatt 16-ról 32 százalékra nőtt azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyek inkább külföldön ruháznának be.

– Németország ipari termelése hónapok óta alulmúlja az elemzői várakozásokat, gazdasága recesszióban van és a Nemzetközi Valutaalap frissített előrejelzése szerint, év végéig ott is marad. Egy hónapja Robert Habeck, gazdasági miniszter elismerte a problémát és javaslatot tett egy nagyszabású támogatási programra, amit – a német adósságszabályok lazítása árán – hitelből finanszírozott volna – ismertette az üzletágvezető.

Habeck akkor szó szerint így fogalmazott: „a kérdés: hitelt veszünk föl, vagy nem lesz többé iparunk. Nem maradt sok időnk, különben a vállalatok azt fogják mondani: beruházunk, csak többé nem Németországban”. 

A figyelmeztetések ellenére, a német kormány a javaslat elutasítása mellett döntött. Olaf Scholz kancellár azzal érvel, hogy az új LNG-létesítmények és beszerzések stabilizálták az energiaárakat, így a rend helyreállt.

– Csakhogy a probléma – ahogyan arra a vállalatok és szakmai szövetségek is rámutatnak – éppen az, hogy az árak a tavalyi káosz után, Európában magasabb szinten stabilizálódtak és jóval változékonyabbak, mint más nagyobb régiókban. A helyzet ráadásul nagy eséllyel a jövőben sem fog javulni, mert az Egyesült Államokban kitermelt gáz Amerikában mindig olcsóbb lesz, mint a – cseppfolyósítást, szállítást és visszaalakítást követően – Európában – hangsúlyozta Hortay Olivér.

A szakértő szerint kétségtelen, hogy a támogatási program is csak egy átmeneti megoldást jelentene. Amire Németország iparának ugyanis igazán szüksége van, az egy 180 fokos, pragmatikus gazdaságpolitikai fordulat. 

– Ha a vezetés továbbra is ideológiák mentén alakítja törekvéseit, azzal nemcsak a német, de az egész európai (és benne a magyar) versenyképességet is tönkre fogja tenni – hangsúlyozta. Az üzletágvezető megjegyezte azt is, hogy a német vállalatok ráadásul nem fogadták túl jól a kormány elutasító döntését. Markus Seilemann, a VCI vegyipari szövetség elnöke elmondta, hogy „a német kormány figyelmen kívül hagyta a vészhelyzetre figyelmeztető segélykiáltását, holott a kompenzáció elengedhetetlen lenne az ipar leépülésének megelőzéséhez”. Tanja Gönner, egy másik szakmai szövetség vezetője pedig végzetesnek nevezte a mostani helyzetet és rámutatott, hogy a német kormány nem menekülhet a probléma elől.

Borítókép: Robert Habeck német gazdasági miniszter (Fotó: AFP/Ronny Hartmann)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.