A bankrendszer stabilitása az ország szuverenitását is erősíti

Varga Mihály: Gazdasági és politikai értelemben is előnyt jelent a szuverenitás.

2023. 11. 06. 18:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar bankszektor változatlanul stabil, ez pedig a gazdaság válságállóságát is növeli. Az MBH Befektetési Bank létrejöttével pedig egy újabb magyar tulajdonosi hátterű szereplővel bővül a hazai bankrendszer, erősödik a piaci verseny – jelentette ki Varga Mihály az intézmény megalakulása alkalmából rendezett eseményen.

Jelezte: az elmúlt években számos területen tapasztalhattuk, hogy mekkora előnyt jelent az önellátás, a szuverenitás gazdasági és politikai értelemben is. Mint mondta: a különböző mutatók, nemzetközi összevetések is alátámasztják, hogy a magyar bankrendszer ellenállóképes a válságokkal szemben. – Ilyen mutató a nem teljesítő hitelállomány tartósan négy százalék alatti aránya, a bankszektor 18 százalékos tőkemegfelelési mutatója, amely eléri a szabályozói minimum kétszeresét. A 180 százalékos likviditási tartalék és a 139 százalékos nettó stabil forrásellátottsági ráta szintén messze a törvényben előírt százszázalékos szint felett van – fejtette ki a miniszter.

Varga Mihály a tárca közleménye szerint fontosnak nevezte, hogy a magyar piacon meghatározó szerepet kapjanak olyan hazai tulajdonú bankok, amelyek nemcsak a profit, de a gazdaság hosszú távú jó teljesítménye szempontjából is érdekközösségben vannak a hazai vállalatokkal. 

A pénzügyminiszter kiemelte: 

az MBH Bank többlépcsős megalapításával egy olyan magyar tulajdonú óriásbank jöhetett létre, amely másodmagával, az OTP-vel immár a piac meghatározó részét fedi le a külföldi tulajdonlású intézményekkel szemben.

A bankszektorban a pénzrendszer globális jellege miatt a nagyobb méret nagyobb versenyképességet is jelent, a versenyképesség pedig egy olyan terület, amelyen a magyar bankrendszer előtt van még fejlődési lehetőség.

Borítókép: Cserélik a logót az MKB Bank Váci úti épületén 2023. április 30-án (Fotó: MTI/Kovács Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.