A zugfőzdék jöttek, láttak és csaknem félmilliárd forint adót nem fizettek be

Néhány dolgot újragondolnak a szabályozásban.

Forrás: Világgazdaság2023. 12. 07. 17:25
Pflaumenbrand,Im,Glas,Mit,Pflaumen,Plum,Brandy,In,A,Glass, pálinka
1712244880 Fotó: Christian Altekrueger
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Döbbenetes mennyiségű zugpárlat keletkezett az otthoni szabad pálinkafőzés 2010-es lehetővé tétele óta, az ezzel elcsalt adó pedig nagyon hiányzik a költségvetésből – hangzott el a pálinkanapi konferencián. A bökkenő az ügyben, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) nincs ellenőrzési joga a zugfőzdék felett – részletezte a Világgazdaság.

Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke azt részletezte, hogy nincs szabályozva a magánfőzdék által üzemeltethető főzőberendezések száma. Font Sándor hozzáfűzte, mindenki azt gondolná, hogy egy magánfőzőnek csak egy berendezése lehet, így viszont, hogy erre utaló szabály nincs, valójában bármennyit birtokolhat. Jelezte tehát a pénzügyminiszternek, hogy érdemes lenne néhány dolgot újragondolni a szabályozásban ahhoz, hogy megférjen egymással a magán-, a kereskedelmi és a bérfőzés.

Béli Géza, a Pálinka Nemzeti Tanács alelnöke arra világított rá, hogy a zugfőzés fennmaradását sok tényező segíti, például az, hogy míg egy kereskedelmi főzdének 25-féle adót kell megfizetnie, az illegális főzdéknél adóteher nincs. Megjegyezte, a szabad pálinkafőzést lehetővé tevő törvény elfogadása óta 130 ezer köbméter olyan párlat keletkezett, amely után nem adóztak, majd igyekezett szemléltetni ezt a mennyiséget: 

– Úgy képzeljük el, hogy két focipályányi területet körbeveszünk egy tizenhárom méter magas kerítéssel, és az így keletkező medence lenne tele az illegális párlattal.

Kiemelte, ez a be nem fizetett jövedéki adóval és áfával számolva 450 millárd forintnyi be nem szedett adót jelent 2010 óta.

Az üzletekben megvásárolható termékek ugyanakkor egyre tisztábbak. Barátossy Gábor, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) borászati termékek és alkoholos italok ellenőrzéséért felelős osztályának vezetője beszámolt arról is, hogy a cukorvizsgálatok alapján már alig találkoznak olyan termékkel, amelynek a „gyümölcseredete” nem egyezne meg azzal, amit a címkén állítanak róla.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.