Büszke lehet Magyarország a bizonyítványára + videó

Hazánk áramellátásának gerincét továbbra is a paksi blokkok adják, ám egyre fontosabbá válnak a naperőművek is. Sőt, az Európai Unióban – Görögország után – Magyarországon a legmagasabb a napenergia aránya a belföldi áramtermelésben.

2024. 02. 26. 7:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egyesek harsány klímacsendőrt játszanak, mások látványosan belebuknak saját kampánydumáikba. Magyarország ezalatt csendben végzi a házi feladatát – fogalmazott közösségi oldalára feltöltött bejegyzésében Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője a részletekről is beszélt.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy egyre biztatóbb képet fest az energiamixünk. Tavaly elkezdődött a magyar gazdaság kilábalása az energiaválságból, így az év második felében az ország áramfogyasztása is emelkedni kezdett. Ennek ellenére a 2023-as villamosenergia-behozatalunk 11 éves mélypontra, 24 százalékra esett. A függetlenedés jelentős részben a zöldenergia felfutásának köszönhető.

– Az ellátásunk gerincét továbbra is a paksi blokkok adják, amelyek a felhasználásunk több mint 36 százalékát fedezték. Ezen túl egyre fontosabbá válnak a naperőművek is, amelyek abszolút rekordot döntöttek. Arányuk, ami öt éve még csak egy százalék volt, tíz százalék fölé emelkedett és ebben a háztartási panelek benne sincsenek, mert azt az adatközlésben fogyasztáscsökkentő tételként kezelik – magyarázta.

Hortay Olivér kiemelte:

Sokatmondó, hogy mostanra az Európai Unióban – Görögország után – Magyarországon a legmagasabb a napenergia aránya a belföldi áramtermelésben.

Az egyéb megújulók – például szél-, biogáz-, vagy biomassza-erőművek – négy és fél százalékos hozzájárulásával az igényeinknek már több mint felét zöldtechnológiák fedezik, ami nagy eredmény.

Adódhat a kérdés: hogyan alakultak a fosszilis energiahordozók? 

A szén részaránya történelmi mélypontra, hat százalékra esett, a rendszer rugalmasságát biztosító földgázé pedig tizenhat és fél százalékra. Utóbbi öt éve nem volt ilyen alacsony, és ezt részben az tette lehetővé, hogy megjelentek a zöldenergia tárolására alkalmas berendezések is.

– A bizonyítványunkra tehát nyugodtan büszkék lehetünk. Olyan időszakban, amelyben a németek a már leállított szénerőműveik újraindítására kényszerülnek, Európa pedig az orosz gázfüggését környezetkárosító amerikai cseppfolyósított földgázra (LNG) cseréli, Magyarország nemcsak csökkenti külső kitettségét, de emellett képes zöldíteni is energiarendszerét. A hangzatos ígéretek elszállnak, de az adatokkal nehéz vitatkozni – tette hozzá a Századvég üzletágvezetője. 
 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.