Hasznos az állami hitelgarancia rendszer

Az állami garanciarendszer nemcsak a vállalatokat, hanem a bankrendszert is segíti a hitelpiac fejlődésében.

2024. 02. 23. 14:47
NAGY Márton
Az állami hitelgarancia rendszerről tartottak sajtótájékoztatót az NGM-ben Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állami hitelgarancia rendszer jelentősen segíti a kormány gazdaságpolitikáját, és fejleszti a hitelpiacot – mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a hitelgarancia intézmények, köztük a Garantiqa Hitelgarancia és a Start Garancia szerepéről, eredményeiről, céljairól tartott pénteki sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy a magyar piacon a garanciaállomány meghaladja a GDP 4,4 százalékát, ezzel Európában a legnagyobb arányt képviseli.

A miniszter kifejtette, állami hitelgarancia nélkül az érintett vállalatok nem jutnának be a hitelpiacra, nem tudnának kötvényt kibocsátani, mert nem rendelkeznek az ehhez szükséges fedezettel. 

Megjegyezte, hogy az állami garanciarendszer nemcsak a vállalatokat, hanem a bankrendszert is segíti a hitelpiac fejlődésében.

Nagy Márton felidézte, hogy a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a kis- és középvállalkozások hitelpiacát, a Start Garancia pedig a nagyvállalatok hitel és kötvénypiacát segíti. A Garantiqa 2013 környékén főleg az MNB Növekedési Hitelprogramja mögé állt, majd fokozatosan a Széchenyi Kártya Programot segíti – mondta.

Ismertette, hogy a Garantiqa kezességvállalási portfóliója 2023 végén meghaladta a 2500 milliárd forintot, ez soha nem volt még ennyi, a garantált hitelállomány pedig több mint 3400 milliárd forintot tett ki. Magyarországon minden második kkv-hitel mögött, vagyis a hitelállomány 45,3 százaléka mögött ott áll a Garantiqa. A szerződések kétharmada darabszám alapján a mikrovállalkozásokhoz köthető.

Szeretnék, ha 2024-ben mindkét volumen tovább emelkedne, főleg a Széchenyi Kártya mögött. A növekedés ugyan lassabb lehet az eddiginél, miután a magyar hitelpiac éledezik, a vállalati hitelpiacon óvatos javulás látszik. Elérendő cél, hogy a Garantiqa kezességvállalási portfóliója az idén elérje a 2700 milliárd forintot, a mögötte lévő hitelállomány pedig a 3500 milliárd forintot. Ezzel a garanciaszerződések száma elérheti a 77 ezret – mondta a miniszter.

A Start Garanciánál a garantált finanszírozási ügyletek nagysága 470 milliárd forintot ért el. Ügyletei nagyvolumenűek és kockázatosak. Az idén további 200 milliárd forint többletkihelyezést szeretnének elérni, ezzel az állomány 700 milliárd forint körülile nőne – sorolta a miniszter.

Szabó István Attila, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy 2023-ban 1300 milliárd forintot meghaladó összegben vállaltak új kezességet, ez megközelítően 1700 milliárd forint hitel folyósítását tette lehetővé a kkv-szektorban. Ez 35 ezer szerződést jelent mintegy 30 ezer vállalkozás számára.    

Limbach Attila, a Start Garancia Zrt. vezérigazgatója ismertette, hogy a Start Garancia kezességállománya több mint 100 milliárd forinttal nőtt 2023-ban, ezzel több mint 140 milliárd forint finanszírozás megvalósulását tették lehetővé a hitel- és kötvénypiacon. A tavalyi év végére a Start Garancia kezességállományának értéke meghaladta a 310 milliárd forintot, ami 470 milliárd forint finanszírozási állományt jelent.

Borítókép: Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter  az állami hitelgarancia rendszerről tartott sajtótájékoztatón (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.