Energiaitalok: gyerek kezébe nem való

A parlament elé került az a törvény, amely megszüntetné az energiaitalok eladását kiskorúaknak. Aki megsérti a szabályt, annak átmenetileg bezárhatják a boltját.

2024. 04. 04. 13:21
Student,Preparing,Exam,Memorizing,Notes,Holding,And,Energy,Drink,In
Illusztráció Fotó: Shuttertsock/Antonio Guillem
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tilos lehet tizennyolcadik életévet be nem töltött személy részére a népegészségügyi termékadóról szóló törvényben meghatározott energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni – ez szerepel abban a törvényjavaslatban, amelyet kedden nyújtott be a parlamentnek két kormánypárti országgyűlési képviselő, Hollik István (KDNP) és Nacsa Lőrinc (KDNP) – írta a Világgazdaság.

A kezdeményezés nem új, a két képviselő már tavaly októberben javaslatot tett arra, hogy a törvényhozás vizsgálja meg az energiaitalok gyerekekre gyakorolt hatását. Ha csak lassan is, de mostanra kiderült: nem a levegőbe beszéltek, a felvetés immáron konkretizálódott. Valójában egyébként az energiaitalok rendszabályozása sokkal régebbre nyúlik vissza. A kilencvenes évek közepén a taurin (tauroklorsav) jelenléte aggasztotta a döntéshozókat, míg valójában a magas cukor- és koffeintartalom az, aminek a túlzott fogyasztása okozhat (főleg gyermekkorban) visszafordíthatatlan egészségi problémákat. Az akkori szabályozás kapcsán csökkent az energiaitalok koffeintartalma.

A mostani törvénytervezet az energiaitalok eladásának betiltását a gyermekek egészségének megőrzésével indokolja. 

Ez lényegében a fogyasztóvédelemről szóló törvény több ponton történő kiegészítésére épül. Az is látszik a törvénytervezet szövegéből, hogy az energiaitalok gyerekeknek való értékesítésének megszüntetése határozott cél, ugyanis súlyosan szankcionál a szabály, ha azt a kereskedő megsérti. A jogsértés megállapításától számított legfeljebb egy évig megtilthatja az alkoholtartalmú ital, az energiaital, a dohánytermék, illetve a szexuális termék forgalmazását. A rendelkezések három éven belüli ismételt megsértése esetén pedig a jogalkalmazó elrendelheti a jogsértéssel érintett üzlet legfeljebb harminc nap időtartamra történő ideiglenes bezárását is.

Mindez nem valamiféle távoli terv, hiszen a törvény a kihirdetését követő harmincadik napon lép hatályba, vagyis akár már a nyártól érvényes lehet.

Az indoklás további része szerint Magyarországon a fiatalok energiaital-fogyasztása mára aggasztó méreteket öltött. Egy felmérés szerint a 18 év alattiak 78 százaléka fogyasztott energiaitalt, és minden ötödik 10-14 éves gyerek rendszeresen fogyasztja, akár reggelire.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz 2011. november 1-je óta közel ötszáz bejelentés érkezett az energiaital-fogyasztással összefüggő eseményekről, rosszullétekről, kellemetlen tünetekről. A bejelentett események 26 százaléka lányokat, 74 százaléka pedig fiúkat érintett, az esetek 74 százalékában 18 év alatti fiatal lett rosszul, közülük is a 15-16 éves korosztályból kerültek ki a legtöbben. 

Az elfogyasztott energiaital mennyisége személyenként egy deciliter és 2,5 liter között változott, és az energiaitalt 22 százalékban alkohollal együtt fogyasztották. Az energiaital fogyasztásának helyszíneként 40 százalékban az otthont, 23 százalékban az iskolát, nyolc százalékban pedig szórakozóhelyet jelöltek meg.

A probléma súlyosságát mutatja, hogy a bejelentések nagy részében (70 százalék) valóban szükség volt az egészségügyi ellátórendszer igénybevételére. A törvényjavaslatot jegyző politikusok arra is kitértek, hogy az elmúlt hónapokban sok szakemberrel, orvossal (Magyar Kardiológusok Társasága, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ) egyeztettek, akik megerősítették, hogy ez komoly egészségügyi kockázatot jelent.

A Gyermekkardiológusok Európai Társasága képviselői szerint egyre több páciensük kórházi kezelésre szorul a túladagolás miatt, ezért szeretnék elérni, hogy a kiskorúaknak Európa-szerte megtiltsák az egyébként változatos adalékanyagokkal ellátott energiaitalok árusítását. „A magyar fiatalok egészségének megőrzése közös ügyünk, ezért arra kérem képviselőtársaimat, hogy pártpolitikai hovatartozástól függetlenül támogassák a javaslatot” – fogalmazott Nacsa Lőrinc.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.