Változott a behozott használt autók népszerűségi sorrendje

A kereslet a reálbérek újbóli növekedésével idén már élénkülhet.

2024. 04. 04. 9:30
Illusztráció Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márciusban a DataHouse adatai szerint 8573 import használt személyautó kapott hazai rendszámot, ami az egy évvel ezelőtti értékhez (9717) képest csaknem 12 százalékos visszaesést jelent. 

– Trendszerű visszaesésről nem beszélhetünk, mivel az előző hónapokban átlag felett regisztráltak behozott személyautókat, de a mostani adat is azt erősíti meg, hogy az import mértéke immár több mint egy éve képtelen elmozdulni a havi kilencezres darabszám közeléből – magyarázta Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. Jelezte: a márciusi csökkenés is megerősíti azt a korábbi előrejelzésüket, hogy néhány százaléknál nagyobb mértékben idén sem fog felfelé mozdulni a behozott autók mennyisége.

A stagnálás oka az, hogy miközben a romló reáljövedelmek miatt tavaly visszaesett, és csak lassan éled újra a hazai kereslet, a nyugati piacokon a pandémiát követő időszakban jelentősen megemelkedett a használt autók átlagára. Az elmúlt hetekben tapasztalt, csaknem négyszáz forint/eurós szintig romló forintárfolyam további pluszterhet jelentett a vásárlóknak. A kereslet a reálbérek újbóli növekedésével idén már élénkülhet, és főleg az év második felétől lehet arra számítani, hogy többen választanak majd ismét a külföldi használt autók kínálatából.

A behozott használt autók között a legnépszerűbb márka továbbra is a Volkswagen 12,8 százalékos részesedéssel, melyet az év eleji kis megingást követően ismét az Opel követ, hajszálnyival előzve a Fordot. A negyedik helyet az Audi tartja, az ötödik helyen azonban most a BMW áll, átvéve az immár őt követő Mercedes tavalyi pozícióját. 

A használtautó-import mennyisége az idei első negyedévben összesen 27 214 volt, ami közel kettő százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában regisztrált 26 704-es értéket. Ugyanebben az időszakban az újautó-eladások száma már 31 669 volt, ami több mint hét százalékkal múlja felül az egy évvel korábbi 29 537-es mennyiséget.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.