Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

A fizetés nem minden: felmérés mutatja meg, mit akar ma egy munkavállaló

A karrierdöntések középpontjában a munka és a magánélet egyensúlya, a rugalmasság, a méltányosság és a képzettség áll a munkavállalók részéről – derül ki egy friss felmérésből.

2024. 05. 22. 13:27
home office, otthoni munkavégzés
Illusztráció Fotó: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világszerte újraértékelődik az ambíció fogalma a munkavállalók körében, és már nem feltétlenül csak a hagyományos értelemben vett karrierépítést jelenti. A karrierdöntések középpontjába ma már inkább a munka és a magánélet egyensúlyát, a rugalmasságot – például a home office lehetőségét –, a méltányosságot és a képzettséget helyezik – többek között ezek a fő megállapításai a legújabb Randstad Workmonitornak, amelyet az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány ismertetett.

A felmérés eredményei szerint a magánélet egyre inkább a karrier elé kerül

Globálisan a válaszadók közel kétharmada – hazánkban ez az arány 54 százalék – számára a magánélet fontosabb, mint a munka.

 A munka és a magánélet egyensúlya pedig ma már ugyanolyan előkelő helyen szerepel a munkavállalók prioritási listáján, mint a fizetés – mind globálisan, mind hazánkban.

 A legfontosabb tényezők, amikor a jelenlegi vagy jövőbeli munkalehetőségről gondolkodunk: 

  • a fizetés – 95 százalék Magyarországon, 93 százalék globálisan; 
  • a munka és a magánélet egyensúlya – 93 százalék globálisan és Magyarországon is; 
  • a munkahely biztonsága – 93 százalék Magyarországon és 89 százalék globálisan; 
  • és az éves szabadnapok – 91 százalék Magyarországon és 83 százalék globálisan.

A felmérés arra is rámutat: a magyar válaszadók 60 százaléka szívesen marad egy olyan munkakörben, amelyet szeret, még akkor is, ha nincs lehetőség a szakmai előmenetelre.

A felmérés eredményei szerint a munka és a magánélet egyensúlyának fontossága abban is megmutatkozik, hogy a rugalmas munkavégzésre – helyét és idejét illetően – továbbra is nagy hangsúlyt helyeznek, még akkor is, ha a munkáltatók egyre inkább az irodába való visszatérést szorgalmazzák.

A munka rugalmassága iránti igényt pedig jól szemlélteti, hogy az otthonról történő munkavégzés 5-ből 2 válaszadó számára nem képezi alku tárgyát sem globális szinten, sem Magyarországon.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.