Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Szijjártó Péter: „Emlékszünk, hogyan vonták kétségbe az épelméjűségünket”

Munkásszállást adott át a külgazdasági és külügyminiszter Foktőn, odaszúrt a kormányt bíráló „szakértőknek” is.

Forrás: MTI2024. 05. 23. 22:19
SZIJJÁRTÓ Péter
Foktõ, 2024. május 23. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a foktõi munkásszálló átadó ünnepségén 2024. május 23-án. MTI/Bús Csaba Fotó: Bús Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány célja a jelenleg 75 százalékos foglalkoztatási arány 85 százalékra emelése, hogy ezáltal újabb lendületet kaphasson és még egy polccal feljebb kerülhessen a gazdaság az elkövetkezendő időszakban – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Foktőn. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a településen épített munkásszállás átadóünnepségén arról számolt be, hogy a kormány a projektet 390 millió forinttal támogatta, a létesítménynek ugyanis nagy jelentősége van, mert innen nyolc-tíz kilométerre valósul meg a magyar gazdaságtörténet legnagyobb beruházása, a paksi bővítés, amely hatalmas lehetőséget jelent a környék számára is. Kitért arra is, hogy Foktő bekapcsolódását az is megkönnyíti, hogy június elején átadják a Kalocsa és Paks közötti újabb Duna-hidat.

Itt a paksi beruházáson a csúcsidőszakban tízezres nagyságrendben fognak dolgozni emberek. És nekik pedig szállás kell, őket el kell szállásolnunk, nekik lehetővé kell, hogy tegyük, hogy itt tartózkodjanak a munkavégzésük idejére

– mutatott rá.

SZIJJÁRTÓ Péter; FONT Sándor; FILVIG Géza; KOVÁCS Mihály
Fotó: Bús Csaba

Beszédében kiemelte, hogy az elmúlt öt év három súlyos válságot hozott magával, amelyeknek nyomán felbomlott a világgazdasági status quo, és ezek a krízisek különösen nagy kihívások elé állították azokat az országokat, amelyek nyitott gazdasággal rendelkeznek. Szavai szerint ezért Magyarországon is hatalmas küzdelmet kellett folytatni a munkahelyek megvédése és az infláció letörése érdekében, de a kormány sikerrel járt, így hazánk megerősödve tudott kikerülni ebből a helyzetből is.

Az elmúlt évek drámai válságai során is sikerült megvédeni a korábban komoly erőfeszítésekkel elért közös eredményeket

– fogalmazott.

Szijjártó Péter a siker alapjának azt nevezte, hogy a kormányzat kitartott a munkaalapú társadalomról szóló gazdasági stratégiája mellett, amelynek a segítségével teljesült az a 2010-es célkitűzés is, hogy tíz év alatt egymillió új munkahelyet teremtenek. – Talán arra is emlékszünk, mit mondtak akkor az úgynevezett szakértők, és hogyan nevettek ki minket, hogyan vonták kétségbe az épelméjűségünket. És mára oda jutottunk, hogy a 2010-es több mint 13 százalékos munkanélküliség ma négy százalék körül van. Egymillióval többen dolgoznak Magyarországon, mint dolgoztak 14 esztendővel ezelőtt – hangsúlyozta. Majd nagy eredménynek minősítette, hogy Magyarország azon kevés ország közé tartozik, ahol többen dolgoztak a koronavírus-járvány után, mint előtte.

Mi nem engedtünk a csábításnak, nem engedtünk az ellenzéknek, s nem voltunk hajlandók visszatérni a segélyalapú gazdaságpolitikához. Kitartottunk amellett, hogy ne a munkanélküliség finanszírozására fordítsuk az állami forrásokat, hanem a munkanélküliség megelőzésének finanszírozására

– idézte fel az utóbbi évek beruházásösztönzési programjait méltatva.

A miniszter leszögezte, hogy nehéz évek vannak az ország mögött, viszont ennek dacára is sorozatosan dőlnek meg a beruházási, foglalkoztatási és exportrekordok. – Soha annyian nem dolgoztak Magyarországon, mint manapság. Több mint 4,7 millió honfitársunk áll munkában. De tőlünk távol van az elégedettség, ezért jelenleg azon dolgozunk, hogy a jelenlegi 75 százalékos foglalkoztatási rátát – ami korábban elképzelhetetlen volt –  85 százalékra emeljük – húzta alá.

Ezzel összefüggésben kiemelte, hogy ehhez javítani kell a munkaerő mobilitását, amihez elsősorban azt kell lehetővé tenni a munkavállalóknak, hogy el tudjanak menni a munkavégzés helyszínére akkor is, ha az nem esik közel a lakóhelyükhöz. – Ehhez munkásszállásokra, kulturált, magas színvonalú munkásszállásokra van szükség – közölte, arról számolva be, hogy igen fontos az a program, amelyben több ezer férőhelyet hoznak létre az ország különböző pontjain hasonló létesítményekben.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.