Fontos cél a digitális átállás

Hazánkban sok vállalkozás még nem használja ki teljesen a digitalizációban rejlő lehetőségeket, ezért a folyamatot mindenképpen érdemes felgyorsítani. A kormányzat szerint kettős transzformációt kell megvalósítani, azaz a zöldátállás mellett végre kell hajtani a digitális átállást is.

2024. 06. 19. 5:25
Illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erre az évtizedre uniós és hazai szinten is számos célt fogalmaztak meg a különböző döntéshozók a digitalizáció fejlesztéséről. Magyarországon összeállították a Nemzeti digitalizációs stratégiát, amely megfogalmazza a teendőket. A dokumentum rögzíti azt a célkitűzést, amely szerint Magyarországnak 2030-ra be kell kerülnie az Európai Unió tíz legjobban teljesítő tagállama közé. Abba a csoportba, ahol kimagasló a digitális gazdasági és társadalmi fejlettségi szint. Tegnapi lapszámunkban megírtuk, hogy tavaly a háztartások 92,7 százalékának volt már internet-hozzáférése, és a folyamatos bővülés hatására a hazai arány lényegében utolérte az Európai Unióét. Ezúttal a vállalkozások területét nézzük meg.

Az Európai Bizottság Magyarországról szóló tavalyi jelentésében a többi között azt állapította meg, hogy hazánkban sok vállalkozás még közel sem használja ki teljesen a digitalizációban rejlő lehetőségeket, ezért a folyamat felgyorsítását szorgalmazta. A vállalatok digitális intenzitását mérő komplex mutatószámokban hazánk az uniós rangsor második felében állt 2023-ban – emlékeztet a Központi Statisztikai Hivatal elemzése.

A számokból kiderül, hogy a legalább tízfős cégek 3,7 százaléka használt mesterséges intelligenciát az elmúlt évben. Ez az arány elmaradt az Európai Unió átlagától (nyolc százalék), valamint Csehországétól (5,9 százalék) és Szlovákiáétól (hét százalék) is, Lengyelországéval pedig megegyezett. Az információ, kommunikáció területén ugyanakkor lényegesen magasabb ez az érték, 14,5 százalék. A hazai cégek főleg marketing- és értékesítési, számviteli és pénzügyi tervezési célokra, valamint a gyártási folyamatoknál vesznek igénybe mesterséges intelligenciára épülő technológiát. Az ennek használatát fontolóra vevő, de azt nem alkalmazó vállalkozások főleg a szakértelem hiányát és a magas költségeket jelölték meg annak okaként, hogy miért nem vették igénybe a mesterséges intelligencia lehetőségeit.

A belső folyamatok integrációja és a felhőalapú szolgáltatások igénybevétele azonban lendületet vett. Tavaly a legalább tízfős vállalkozások 35 százalékánál már megtalálható volt valamilyen vállalatierőforrás-tervező szoftver, ezzel 2015 óta mind az uniós, mind a visegrádi államok rangsorában előrébb léptünk. Utóbbi körben csak Lengyelországban voltak némileg elterjedtebbek az ilyen programcsomagok. Felhőalapú szolgáltatásra a cégek 45 százaléka fizetett elő, ezen a téren szintén előrelépés tapasztalható. 

A statisztikai hivatal jelzi azt is, hogy az ipari vagy kiszolgálórobotok jelenléte nemzetközi összehasonlításban ritkább hazánkban, csupán a cégek 3,8 százalékánál voltak megtalálhatók 2022-ben.

Látható az is, hogy az infokommunikációs szektor egyre hangsúlyosabb szerepet tölt be a nemzetgazdaságban. A többi között magában foglalja az elektronikai ipar jelentős részét, az információtechnológiai, híradástechnikai eszközök nagykereskedelmét, a szoftverkiadást, a távközlést, az információtechnológiai szolgáltatást, valamint az adatfeldolgozó tevékenységet. A szektorban működő vállalkozások száma évek óta folyamatosan nő, 2022-ben 49 ezer volt, a 2017. évinél 42 százalékkal több. – E szervezetek tevékenységében 189 ezer fő vett részt. Az infokommunikációs terület részesedése a nemzetgazdaság vállalkozásai által előállított bruttó hozzáadott értékből 2022-ben 9,8 százalék volt – írja a statisztikai hivatal.  

A jövő technológiája

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter nemrégiben arról beszélt, hogy a jövő technológiája a mesterséges intelligencia, amely egyszerre járul hozzá a beruházások és a hatékonyság növeléséhez. A tárcavezető jelezte: kettős transzformációt kell megvalósítani, azaz a zöldátállás mellett végre kell hajtani a digitális átállást is. Hazánk mesterséges intelligenciára (MI) vonatkozó célja, hogy 2030-ra 15 százalékot érjen el az ahhoz köthető gazdasági bővülés, valamint ennek segítségével 26 százalékkal emelkedjen a kis- és közepes cégek termelékenysége és egymilliót érjen el az MI-hoz kötődő munkahelyek száma.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.