A gazdasági erőhöz olcsó energia szükséges

Ha az Európai Unió is beszállna a versenybe, le kell mondania önmaga korlátozásáról.

2024. 07. 30. 5:37
Illusztráció Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Olcsó és megbízható energiaellátás nélkül nincs stabil gazdaság. Az Egyesült Államok szénhidrogén-kitermelése tavaly rekordot döntött, Kína pedig példátlan léptékű villamosítást hajt végre – mondta Hortay Olivér a közösségi oldalára feltöltött bejegyzésében. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője jelezte: az utóbbi ország amellett, hogy szinte minden erőmű típusból, a széntüzelésűtől kezdve a nukleárison át a megújulókig, több kapacitást telepít, mint bárki más, a hálózatfejlesztésre fordított forrásai idén várhatóan meghaladják a százmilliárd dollárt, ami szintén világrekord.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a fokozódó energiaverseny oka, hogy Amerika és Kína megértette, hogy geopolitikai pozíciójának javításához gazdasági erőre van szükség, ami csak alacsony termelési költségek mellett valósítható meg. 

– A feladat Európának még égetőbb lenne, de a törekvések külső és belső korlátokba ütköznek – ismertette Hortay Olivér. A külső korlátokat azok a kereskedelmi konfliktusok jelentik, amelyek miatt a kontinens szelektíven vásárol energiát, és amelyek a költségeket megemelik. A belső problémát pedig az okozza, hogy az Európai Unió radikális klímavédelmi termékekkel és túlságosan bürokratizált szabályokkal visszafogja saját kapacitásainak bővülését, ami tartósan szűkíti a közösség mozgásterét. 

– Ha tehát Európa is beszállna a versenybe, nincs más választása, mint lemondania önmaga korlátozásáról. Így ugyanis nem fog tudni labdába rúgni – tette hozzá a Századvég üzletágvezetője. 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.