Nagyon megdrágulhat Olaszországban nyaralni

A kormány a legdrágább szállodai szobák után éjszakánként akár 25 eurós adót javasol a pénzszűkében lévő városok megsegítésére. Olaszország ezzel próbálna enyhíteni a turistatömegeken, miközben jelentősen megemelné a bevételeit az egyik legfontosabb szektorában.

2024. 08. 30. 18:44
Beach,Umbrellas,-,Rimini,Beach,,Italy
126530045 Fotó: View Apart
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaszország kormánya az idegenforgalmi adó erőteljes emelését javasolja, hogy segítsen a pénzszűkében lévő városoknak a bevételeik megemelésével, amellyel párhuzamosan a látogatókat is „felelősségteljesebbé” próbálja tenni akkor, amikor a tömeges turizmus egyre nagyobb ellenállást vált ki a közvéleményből – írta a Világgazdaság.

Top,View,On,A,Sandy,Beach,In,Rimini,,Italy
Rimini látképe (Fotó: valipatov)

Az olasz idegenforgalmi minisztérium azt tervezi, hogy szeptemberben „párbeszédet” indít az érintett ágazati szervezetekkel az idegenforgalmi adó szabályainak módosítására vonatkozó lehetséges javaslatról.

A szállodaipari és utazási szövetségek azonban már most felháborodtak a terv miatt, amely a legdrágább szállodai szobák után éjszakánként akár 25 eurós illetéket is kilátásba helyezne.

– Közös célunk a növekedés, amelyet az iparnak és a kormánynak is támogatnia kellene. Róma azonban a megkérdezésünk nélkül úgy döntött, hogy inkább lelassítja azt, és az ország legsikeresebb szektorát akarja büntetni a turisták viselkedése miatt – áll a Federalberghi, a kis- és közepes méretű szállodákat képviselő szövetség közleményében.

Barbara Casillo, a nagyobb szállodákat és globális szállodaláncokat képviselő Confindustria Alberghi igazgatója szintén arra figyelmeztetett, hogy Olaszország már most is éles versenyben áll más európai úti célokkal, és az általa „már most is nagyon magasnak” nevezett idegenforgalmi adók emelése miatt meredeken lecsúszhat a kedvelt turistacélpontok listáján.

Marina Lalli, a Federturismo elnöke – amely mindenféle turisztikai vállalkozást képvisel – pedig arra panaszkodott, hogy sok város már most is „illegálisan” használja az idegenforgalmi adóból származó bevételeket a költségvetési lyukak betömésére.

Annak ellenére, hogy a jelenlegi törvény előírja, hogy a városoknak az ilyen pénzeket olyan dolgokra kell fordítaniuk, amelyek közvetlenül a városon kívüli látogatókat érintik – mint például a többnyelvű feliratok kihelyezése és a turisztikai helyszínek karbantartása –, szerinte a legtöbb helyen nem erre fordítják az adóbevételeket.

A vitára akkor kerül sor, amikor az olasz államháztartásra nagy nyomás nehezedik, mivel az IMF előrejelzései szerint az adósságteher idén eléri a GDP közel 140 százalékát, az adósságszolgálat éves költségei pedig már majdnem elérik a közoktatási kiadások összegét.

Ezzel szemben Olaszország turisztikai szektora a koronavírus-járvány alatti összeomlás óta soha nem látott lendületet kapott, és az iparági szövetségek 2023-ra 65 millióra becsülik a külföldi turisták érkezését – ami már a járvány előtti szintnek felel meg. A lendület megtorpanásától tartanak a turisztikai szervezetek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.