Nem gyűrűzött tovább a hétfői tőzsdepánik

A japán börze zuhanórepülése után az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Európában is estek a tőzsdék hétfőn.

2024. 08. 06. 10:30
Illusztráció, tőzsde
Illusztráció Fotó: Anna Nekrashevich / https://www.pexels.com
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem gyűrűzött tovább a hétfőn tapasztalt tőzsdepánik, magyar idő szerint kedd reggel felfelé mutató számokat lehet látni a fontosabb ázsiai részvényindexek esetében, és pozitív korrekciókat jósolnak az európai és amerikai határidős indexek –írja a Világgazdaság.

A hétfői zuhanás után 10 százalék körüli pluszban a Nikkei–225 részvényindex – írta meg a BBC. Tegnap több mint 12 százalékos zuhanás volt tapasztalható. 

Az ázsiai tőzsdék összeomlása kisebb pánikot okozott világszerte a piacokon. 

Jó hír ugyanakkor, hogy reggel az amerikai futures indexek 1,00–1,60 százalékos pluszban álltak, a 10 éves állampapírhozam 3,83 százalékon áll. A határidős mozgások alapján az európai részvényindexek 0,7–1,2 százalékos pozitív korrekcióval indíthatják a mai kereskedést, de a volatilitás továbbra is magas maradhat. 

A magyar piacon is pozitív korrekcióra számítanak a szakértők.

A japán börze visszarendeződése igazi gyógyír a tőzsdéknek, mivel a hétfői hisztériát is a Nikkei–225 index indította el. Utoljára az 1987-es fekete hétfőn fordult elő olyan mélyrepülés, amelyet az elmúlt napon lehetett tapasztalni. A befektetők Európában és az Egyesült Államokban is menekültek a kockázatosabb eszközöktől a menedéknek számító biztonságos befektetésekbe, főként az államkötvényekbe.

A hétfői tőzsdepánik Tokióban azután következett be, hogy a japán jegybank 17 év után először szigorított: 0,1 százalékról 0,25 százalékra emelte az irányadó rátát, ez pedig a jen rohamos erősödéséhez vezetett a dollárral szemben. A jen erősödése miatt a befektetők elkezdték kiszórni a részvényeiket, ez a trend pedig végigsöpört a világon. 

A japán börze zuhanórepülése után az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Európában is estek a tőzsdék.

A japán kamatemelés azért is jött rosszkor, mivel ezzel párhuzamosan az amerikai Fed sorra jelentette a kedvezőtlen makrogazdasági adatokat. A befektetők azt várták, hogy a borús hangulatú amerikai gazdaság életjelet ad magáról a munkaerőpiaci adatokkal, de ez nem jött össze.

A japán index emelkedése jó hatással volt az ázsiai piacok nagy részére. A dél-koreai Kospi részvényindex több mint 4 százalékkal erősödött az előző napi 8,8 százalékos zuhanás után. Tajvan fő részvényindexe pedig a hétfői 8,4 százalékos mínuszt követően több mint 3 százalékkal bővült.

Pozitív korrekció jöhet a magyar részvénypiacon

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője az MTI-nek küldött keddi előrejelzésében azt emelte ki, hogy pozitív korrekció indulhat a magyar részvénypiacon. Hétfőn több mint 3 százalékot esett a BUX index, ezért kedden kisebb emelkedéssel indulhat a kereskedés, továbbiakban a nemzetközi befektetői hangulat függvényében alakulhat az index. A volatilitás várhatóan továbbra is magas maradhat.

Kifejtette, a vezető részvények közül az OTP több fontos támaszt is letört, a 200 napos mozgóátlag 16 664 forintnál található, 17 ezer forintnál is látható egy támasz. Rövid távú ellenállások 17 270, majd 17 530 forintnál húzódnak. 

  • Az OTP-re célárcsökkentés érkezett, a JP Morgan 22 000 forintról 21 500 forintra csökkentette az OTP Bankra vonatkozó 12 havi célárfolyamát, az ajánlás változatlanul felülsúlyozás. Jelenleg 14 elemző vételre, három tartásra, egy eladásra ajánlja az OTP-t, a medián célárfolyam 21 477 forint. Az OTP-részvények ára hétfőn 800 forinttal, 4,44 százalékkal 17 220 forintra esett, forgalmuk 22,3 milliárd forintot tett ki.
  • A Mol a 2780–2800 forintos támaszzónát törte le, a következő támasz 2740 forintnál húzódik. A Mol árfolyama hétfőn 56 forinttal, 2 százalékkal, 2746 forintra csökkent 3,1 milliárd forintos forgalomban.
  • A Richter a 9855 forintos kulcsszintnél zárt, ha ezt sikerül tartósan átlépni, 10 ezer forintnál lehet a következő akadály. A Richter-papírok árfolyama hétfőn 145 forinttal, 1,45 százalékkal 9855 forintra csökkent, a részvények forgalma 1,8 milliárd forintot ért el.
  • A Magyar Telekom az 50 napos mozgóátlagnál kapaszkodott meg, amely 1050 forintnál húzódik, ellenállás 1069 forintnál látható. A Magyar Telekom árfolyama hétfőn 38 forinttal, 3,47 százalékkal 1056 forintra gyengült, forgalma 910,7 millió forint volt.

A bitcoin is jól reagál a pozitív piaci korrekcióra. A legnagyobb kriptodeviza szerda reggel 4,5 százalék körül erősödik, egy bitcoin 55 930 dollárt ér – írja  a Világgazdaság.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.