Rájöttek a cégek, hogy mennyire kedvező diákmunkásokat alkalmazni

A diákoknak nem feltétlenül a magasabb bér a döntő.

2024. 08. 14. 10:58
Illusztráció Fotó: Kisalföld/Csapó Balázs
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi évekhez képest elképesztően megnőtt az igény a diákmunka iránt – számolt be a Világgazdaság megkeresésére Szabó Leonárd, a Tudatos Diák Iskolaszövetkezet társalapítója, akitől megtudtuk, a diákmunkák csúcsszezonja márciustól szeptemberig tart, amikor akár havi 120-140 órát dolgoznak a fiatalok, sokan köztük teljes állásban, majd a diákmunkások átlagos havi munkaideje szeptembertől lecsökken 80 órára.

A diákmunkások iránt leginkább a budapesti cégek nyitottak. Rájöttek ugyanis, mennyire kedvező őket foglalkoztatni, hiszen a diákok után semmilyen járulékot és személyi jövedelemadót nem kell fizetniük, ráadásul rugalmasan alkalmazhatóak.

– Mostanra elmondhatjuk, hogy a fővárosban több olyan cég van, aki alkalmaz diákmunkásokat, mint aki nem, mindez viszont nem ennyire jellemző vidéken. Mindezekből következik tehát, hogy egy budapesti diák nagyobb eséllyel tud elhelyezkedni, mint egy vidéki városban élő – tette hozzá az iskolaszövetkezet társalapítója.

Bérek szempontjából is jelentős, 10-20 százalékos különbség látszik:

míg Budapesten 2000-2200 az átlagos órabér, addig vidéken a fiatalok átlagosan 1700-1900 közötti óránkénti bérrel számolhatnak.

Ennek ellenére a Tudatos Diák több mint 1200 diákkal készített felméréséből az látszik, hogy a diákoknak nem is annyira a magasabb bér, mint inkább a rugalmasság a minimum-maximum munkaóra és a fejlődési lehetőség számít, vagyis, hogy mennyit tudnak tanulni az adott területen. Ezért lehet az például, hogy ha egyébként számukra megfelel egy adott álláshely, 100 forinttal magasabb órabérért nem váltanak.

A cikk arról is beszámol, hogy mely területek a legnépszerűbben a diákmunkások körében.

A teljes írás itt olvasható:

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2024/08/elkepesztoen-megnott-a-diakmunka-iranti-igeny

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.