Vasútépítési programot jelentett be Lázár János + videó

Egymilliárd eurós hitelt vesz fel Magyarország, óriási átalakítás és fejlesztés készül.

2024. 08. 16. 11:45
Illusztráció Fotó: MTI/Jászai Csaba
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lázár János bejelentette, hogy a magyar kormány képviseletében minimálisan egymilliárd eurós hitelkérelemmel fordul az Európai Beruházási Bankhoz. Az összeget újabb egymilliárd euróval egészíti ki az állam, és így mintegy 880 milliárd forintot meghaladó mértékben egy új vasútpálya-építési programba kezdünk: négy év alatt ötszáz kilométer vasutat kell lefektetnünk.

– Megnyertem a miniszterelnök támogatását, megkaptam Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter támogatását és Varga Mihály pénzügyminiszter támogatását is. Ez egy nagyon nagy vállalás, nemcsak azért, mert ezzel Magyarország adósságát növeljük, hanem mert a magyar költségvetésnek egymilliárd eurónyi saját erőt kell biztosítania – mondta az építési és közlekedési miniszter a Közlekedési infó című sajtótájékoztatón.  

A Világgazdaság tudósítása szerint Lázár János jelezte: nyolcezer kilométernyi vasút maradt a trianoni Magyarországon, melyből 6500-at használunk, ebből pedig 1200 kilométernyit újítottak fel az elmúlt 14 évben. Több mint ötven százalékuk sebességkorlátozott, mert rosszak a pályák. A miniszter azzal folytatta, hogy a pénzből még a villamosvonalakat is felújítják, a Gubacsi hidat is újjáépítik, de vasúti digitalizáció is belefér az összegbe, és transzformátorokat is építenek néhány vonalon.

A miniszter kitért arra is, hogy az állomány átlagéletkora meghaladja a 45 évet, nincs olyan közlekedési eszközünk, amelyek ne amortizálódtak volna le az elmúlt időszakban. Szerinte az egyik lehetőség a probléma orvosolására, hogy magunknak gyártunk járműveket. 

Ehhez ugyanakkor nemzetközi tudásra is szükség van, mert nem olyan egyszerű, részben ezért próbálják folyamatosan megszerezni a spanyol Talgót. Másik opció, hogy a GYSEV-től rendelnek vonatokat, ám ezek legkorábban csak négy év múlva érkeznének meg. A harmadik a használt piac lenne.

Elhangzott az is, hogy újjászervezik a MÁV-ot és leányvállalatait. A vasúttársaság lesz a középpontban, melynek három leányvállalata lesz. Egyik személyszállítással fog foglalkozni, a másik pályaműködtetéssel, a harmadik ezeknek a cégeknek a kiszolgálását fogja végezni.

Az építési és közlekedési miniszter hangsúlyozta, hogy külön projekt lesz a Déli pályaudvar felújítása, miközben szanálják a MÁV által nem használt területeket, és a kisebb pályaudvarokat is igyekeznek korszerűsíteni.

A sok fejlesztés ugyanakkor vezéráldozatokkal jár, mert ahogy az a sajtótájékoztatón kiderült, az új rendszerhez új menedzsment kell, ezért Pafféri Zoltán és Steininger Zsolt szeptember elsejével távozik a MÁV éléről, és őket Hegyi Zsolt, valamint Dányi Gábor váltja.

A teljes tudósítás itt olvasható:

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2024/08/egymilliard-euro-hitel-magyarorszag

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.