Óvatosságra intik a jegybankot az elemzők

Bár a vártnál jobban lassuló infláció nyomán folytatódhat a kamatcsökkentési ciklus, vannak kockázatok, amikre érdemes figyelni.

2024. 09. 11. 11:31
Magyar Nemzeti Bank, jegybank, központi bank
Illusztráció Fotó: Világgazdaság/Kallus György
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vártnál nagyobb mértékben lassult Magyarországon az infláció, megerősítve ezzel a jegybank kamatcsökkentési szándékát. A statisztikai hivatal kedden közzétett adataiból kiderül: a fogyasztói árak éves szinten 3,4 százalékkal emelkedtek augusztusban, ez az elmúlt három és fél év leglassabb üteme. Júliusban 4,1 százalék volt az éves infláció, a Bloomberg közgazdászai pedig 3,6 százalékos adatot vártak augusztusra. 

A jegybank augusztusban szüneteltette a kamatcsökkentési ciklusát, amit 15 hónapja kezdett, miután tetőzött az infláció. A kormány és a jegybank között voltak nézeteltérések a lazítás üteme miatt, Nagy Márton gazdasági miniszter hétfőn úgy fogalmazott, hogy túlzásba vitték az inflációs aggodalmakat, mivel az árnövekedést végleg „legyőzték” – írja a Bloomberg. 

A friss inflációs adat egyértelműen megnyitja az utat a szeptemberi 25 bázispontos csökkentés előtt – vélekedett Virovácz Péter, az ING Bank elemzője. Azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy a kamatcsökkentési szünet meghosszabbítása is „reális lehetőség” maradt. 

A jegybank inflációs célja 3 százalék, 1-1 százalékpontos toleranciasávval mindkét irányban. Az árak nem változtak az előző hónaphoz képest, míg az éves maginfláció, amely kiküszöböli az élelmiszer- és energiaárak volatilis ingadozásait, éves szinten 4,6 százalék volt – idézi fel a cikk. 

Az árak alakulása mellett az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed és az Európai Központi Bank ebben a hónapban várható kamatcsökkentései, valamint a kockázatértékelés és a gazdasági bizalom határozza meg, hogy Magyarország mikor kezdheti újra a lazítást – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke még augusztus 27-én.

Elmondása szerint idén minden kamatdöntő ülésen a negyedpontos csökkentést és a változatlan döntést mérlegelik majd. A múlt hónapban a jegybank 6,75 százalékon tartotta irányadó kamatát, ami az Európai Unió legmagasabb alaprátája.

A döntést nehezíti a forint, amely egy százalékot gyengült az euróhoz képest a leggyengébb szintre az elmúlt egy hónapban azóta, hogy a Bloomberg arról számolt be, hogy Orbán Viktor miniszterelnök lemondhat a költségvetési konszolidációról a 2026-os választások előtt. A magyar miniszterelnök a hétvégén felvázolta a jövő évi kiadási lépéseket, de azt is elmondta, hogy stabilan fogja tartani az államháztartást.

– Bár az infláció szempontjából kedvező adatok kapcsán felmerülhet a jegybank politikájának lazítása a következő ülésen, az összképet tekintve ezt a legjobb lenne elkerülni – mondta Nagy János, az Erste Group Bank elemzője. Szerinte folyamatos óvatosságra van szükség a jegybank részéről a kockázatok megfékezése érdekében – idézi a Bloomberg az elemzőt.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.