Egymillió forintos fizetés Magyarországon

Megnéztük, lehetséges-e, amiről Orbán Viktor beszélt.

2024. 10. 04. 14:29
Illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nekünk magas céljaink vannak – ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök a háromnapos kihelyezett kormányülést követő péntek reggeli rádióinterjújában. Geszten javarészt gazdasági kérdésekről tárgyalt a kabinet, ahol szóba került a magyar fizetések helyzete, azon belül is a folyamatban lévő minimálbér-tárgyalások és az átlagbér emelése.

Az egymillió forintos keresethez értelemszerűen a bruttó áll a legközelebb: ez a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi adatai szerint 636 700 forint volt 2024 júliusában – ismertette a Világgazdaság.

Azonban nem könnyű megjósolni, hogy a következő időszakban hogyan alakul a bérdinamika, amelynek lefutása az éven belül is folyamatosan változik: míg például az esztendő első két hónapjában még nem látható megugrás, addig a piaci szférában valójában jó ideje csak márciusban történnek meg az első emelések, majd a nyáron lassul a bérkiáramlás, hogy aztán az év utolsó két hónapjában a jutalmak miatt egy nagyobb emelkedést lássunk.

Az elmúlt évek statisztikáiból ezzel együtt megállapítható, hogy az éves bruttó átlagkereset legtöbbször a márciusi fizetések körül szokott alakulni. 

Így ha ezt vesszük bázisul – és az akkor mért kifejezetten magas, mintegy 14 százalékos bérnövekedés ütemet –, akkor az idén 658 ezer forint körül alakuló bruttó átlagbérhez képest egy újabb 14 százalékos növekedéssel 2025-re 750 576 forintra, 2026-ra 855 656 forintra nőhet az átlagkereset, majd szűk három év múlva, 2027-re tényleg kvázi megközelíthetjük a miniszterelnök által mondott számot. Vagyis addigra 975 448 forint lehet a bruttó átlagkereset Magyarországon.

További részletek itt olvashatók:

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2024/10/egymillio-forintos-fizetes-magyarorszagon

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.