Meglepő hír érkezett Londonból

A legutóbbi negyedév emelkedése ellenére jelentősen csökkent az elmúlt egy évben a meghirdetett új pénzügyi munkahelyek száma a londoni Cityben, és ennek egyik fő oka a brit EU-tagság megszűnése (brexit) óta még mindig tartó alkalmazkodási folyamat – áll az egyik vezető globális pénzügyi munkaerőpiaci adatszolgáltató és tanácsadó cég hétfőn Londonban ismertetett friss felmérésében.

Forrás: MTI2024. 10. 22. 10:00
Forrás: Pexels.com
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Morgan McKinley által a City foglalkoztatási folyamatairól negyedévenként közölt helyzetértékelés – London Employment Monitor – új összeállítása szerint az idei harmadik negyedévben hét százalékkal több betölthető munkahely volt a londoni pénzügyi szolgáltatási szektorban, mint az előző negyedévben, éves összevetésben azonban jelentősen, 17 százalékkal csökkent a meghirdetett befektetési banki és háttérszolgáltatási állások száma.

A ház szerint a negyedéves összehasonlításban mért emelkedés elsősorban olyan területeken mutatkozott, mint a szabályozói előírások teljesítésével és a digitális átállással kapcsolatos tevékenység, valamint a környezeti, szociális és irányítási (ESG) programok.

A Morgan McKinley szerint mindemellett hozzájárulhatott a citybeli álláskínálat negyedéves összevetésű emelkedéséhez az új munkáspárti brit kormány hivatalba lépése nyomán megerősödött stabilitás, valamint a brit, az euróövezeti és az amerikai jegybankok kamatcsökkentési ciklusa.

A betölthető citybeli állások 17 százalékos éves összevetésű visszaesésének okai között szerepel ugyanakkor az, hogy a vállalatok a továbbra is fennálló gazdasági aggályok és a geopolitikai feszültségek miatt óvatosabb munkaerő-toborzási stratégiákat alkalmaznak.

A Morgan McKinley szerint azonban – az infláció és a gazdasági bizonytalanság mellett – valójában a brexit után kezdődött, még mindig tartó alkalmazkodási folyamat az a tényező, amely visszatartja a londoni pénzügyi szolgáltató cégeket az agresszív munkaerő-toborzástól.

Ebben a környezetben a citybeli cégek a költséghatékonyságot a bővítés elé sorolják, és „karcsúbb, koncentráltabb állomány” kialakítására összpontosítják stratégiájukat – fogalmaz a Morgan McKinley hétfőn ismertetett új negyedéves helyzetértékelése.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én távozott az Európai Unióból, majd a brexit utáni 11 hónapos átmeneti időszak lejártával az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is kilépett. Az akkori konzervatív párti brit kormány ugyanis nem kívánta teljesíteni azokat a feltételeket – mindenekelőtt az EU-állampolgárok szabad nagy-britanniai letelepedésének és munkavállalásának jogát –, amelyek e két integrációs szerveződéshez elválaszthatatlanul kötődnek.

A júliusi parlamenti választások után hivatalba lépett munkáspárti kormány sem kívánja visszaléptetni Nagy-Britanniát az unióba, sem az EU egységes belső piacára és vámuniójába. Sir Keir Starmer miniszterelnök ugyanakkor jelezte, hogy sokkal szorosabbra akarja vonni és új alapokra kívánja helyezni az unióhoz fűződő kapcsolatokat.

Sadiq Khan, London ugyancsak munkáspárti polgármestere egy minapi üzleti rendezvényen kijelentette: jóllehet rövid távon Nagy-Britannia valószínűleg nem lesz ismét az EU egységes belső piacának tagja, de nem kell visszariadni attól, hogy erről tárgyalások kezdődjenek.

A Bank of England adatai szerint tavaly a pénzügyi szolgáltatási szektor adta a brit gazdaság egésze által megtermelt bruttó hozzáadottérték-tartalom (GVA) 12 százalékát és a brit államháztartás adóbevételeinek 12,3 százalékát.

Borítókép: Illusztráció (Pexels.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.