Továbbra is alacsony a regisztrált álláskeresők száma

Folyamatosan jelennek meg a munkaerőpiacon olyanok, akik korábban inaktívak voltak.

2024. 10. 01. 11:03
Illusztráció Forrás: Fotó: FANATIC STUDIO/GARY WATERS/SCIEN / AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az álláskeresők száma továbbra is rendkívül alacsony – hívta fel a figyelmet keddi közleményében Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Idézte a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatait, amelyek tanúsága szerint idén szeptemberben 228 356-an voltak állás nélkül, ami csaknem megegyezik a tavalyi adattal, és az elmúlt mintegy három és fél évtized legalacsonyabb szeptemberi regisztrált álláskeresői létszáma volt.

Az államtitkár kiemelte: 

a magyar munkaerőpiac stabil, a kormány nemcsak megvédi a munkahelyeket, hanem az aktivitást is tovább növeli. Folyamatosan jelennek meg a munkaerőpiacon olyanok, akik korábban inaktívak voltak. A munkaerőpiacra lépők többsége pedig szinte azonnal el is tud helyezkedni.

Az előző év azonos időszakához képest a hazai elsődleges munkaerőpiacon munkát végzők száma 42 ezer fővel bővült, miközben a közfoglalkoztatásban munkát végzők száma újabb 10 ezer fővel 58 ezerre csökkent – emelte ki a távirati iroda ismertetése szerint.

Az államtitkár hozzátette: a foglalkoztatáspolitikai eredmények magukért beszélnek, a közmunka valóban kapuként szolgál a munka világába, ezt bizonyítja az is, hogy a közmunkások száma folyamatosan és jelentős mértékben csökken, miközben az elsődleges munkaerőpiacon munkát végzők száma növekszik. Mindezek mellett a nők aktivitása és foglalkoztatottsága is érdemben emelkedett az elmúlt hónapokban, amelyhez az aktivitást növelő programok is érdemben hozzájárultak.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a foglalkoztatás szempontjából hátrányos helyzetű álláskeresői csoportoknál is erőteljesen érzékelhető az elmúlt közel másfél évtized sikeres foglalkoztatáspolitikája.

Czomba Sándor emlékeztetett: a kormány 2010 óta töretlenül azon dolgozik, hogy mindenki, aki tud és akar, az dolgozhasson, a fiatalok akár az egyetem, az anyák akár gyermekeik nevelése, az idősebbek akár a nyugdíj mellett. 

Ennek eredményeként, a fiatal, 25 év alatti álláskeresők száma 2010-hez képest közel negyedére, a pályakezdőké az ötödére esett vissza. A tartós álláskeresők száma megfeleződött, az alapfokú végzettségűek, illetve a szakképzetlenek száma pedig kevesebb mint a felére csökkent.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.